Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a atras atenția asupra necesității îmbunătățirii condițiilor din penitenciarele din România pentru a asigura extrădarea cetățenilor români condamnați de către alte state. Într-o conferință de presă susținută împreună cu fostul ministru Cătălin Predoiu, Gorghiu a subliniat importanța investițiilor și a resursei umane profesioniste în acest context.

Ministrul Justiției a afirmat că va susține inițiativele ministerului în Parlament și a menționat votul programat în Senatul României pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală, care reprezintă un jalon asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alina Gorghiu a subliniat că resursa umană și resursa materială sunt la fel de importante în asigurarea bunei funcționări a sistemului judiciar.

Ministrul Justiției intenționează să viziteze personal instanțele și penitenciarele din țară pentru a observa și identifica condițiile care necesită îmbunătățiri. Gorghiu a subliniat că condițiile din penitenciare trebuie să fie îmbunătățite pentru a respecta deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și pentru a facilita extrădarea cetățenilor români condamnați, transmite PsNews.

Mă voi strădui să ies din minister cât de mult se poate pentru a vedea la faţa locului cum funcţionează instanţele, care sunt condiţiile care trebuie îmbunătăţite cu siguranţă, ce se întâmplă în penitenciarele din România, pentru că, din păcate, niciun stat nu va extrăda cetăţenii români care sunt condamnaţi în România dacă nu vom reuşi să îmbunătăţim condiţiile din penitenciare. Ştiţi foarte bine deciziile CEDO. Ca atare, voi încerca să ies din minister şi să văd la faţa locului toate aceste lucruri. E nevoie de investiţii, e nevoie de recrutare de resursă umană cât se poate de profesionistă şi va fi nevoie de foarte mult dialog cu asociaţiile profesionale, cu cei din sistem. Mă bazez aici pe suportul permanent pe care domnul vicepremier ni-l va acorda şi pe suportul colegilor din Parlament, cu care sper că voi avea în continuare o colaborare”, a explicat ministrul Justiţiei.

În privința mandatului său ca ministru al Justiției, Alina Gorghiu a exprimat dorința ca instituția Justiției să fie percepută ca una accesibilă și orientată către cetățeni, în sprijinul acestora în momentele în care au nevoie de asistență juridică.

Ministrul Justiției a recunoscut că are de înfruntat provocări complexe, dar este determinată să rezolve problemele și să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul pentru a depăși aceste obstacole. Alina Gorghiu a subliniat că va furniza informații și dialog permanent pentru a aborda sensibilul domeniu al justiției din România și a asigura transparența și comunicarea eficientă.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *