Mâncarea va deveni mult prea scumpă în UE. Ce arată raportul Comisiei Europene

Comisia Europeană a arătat perspectivele piețelor agricole în termen scurt a evidențiat o serie de incertitudini și provocări care continuă să planeze asupra agriculturii din Uniunea Europeană. În ciuda acestor incertitudini, se preconizează o creștere ușoară a producției agricole pentru anul agricol 2024/2025, arată raportul de primăvară al Comisiei.

Creșterea producției și provocări în agricultură

Creșterea producției de cereale: Se estimează că producția de cereale din UE va atinge 278,5 milioane de tone în 2024/2025, marcând o creștere de 3% față de anul anterior. Această creștere este atribuită în mare parte îmbunătățirii randamentelor, arată PsNews.

Stabilitatea producției de lactate: Producția de lapte este așteptată să rămână stabilă pe parcursul anului 2024, o veste bună pentru sectorul de lactate din UE.

Producția de carne și consumul de vin: Pe partea de producție animală, scăderea producției de carne de porc a încetinit semnificativ, în timp ce cererea pentru carne de pasăre rămâne în continuare ridicată. În ceea ce privește băuturile alcoolice, consumul de vin în UE este pe o traiectorie descendentă, având în vedere preferințele generațiilor mai tinere pentru alte tipuri de băuturi.

Probleme economice și de mediu

– Creșterea costurilor de producție: Costurile de producție rămân semnificativ mai mari comparativ cu perioada pre-COVID, incluzând prețurile pentru energie, îngrășăminte și hrana pentru animale.

– Impactul geopolitic și climatic: Agricultura UE continuă să fie influențată de crize climatice și de tensiuni geopolitice, inclusiv impactul conflictului din Ucraina asupra piețelor agricole.

Consumul și perspectivele pieței

– Scăderea consumului de ulei de măsline și vin: Datorită prețurilor ridicate, consumul de ulei de măsline este așteptat să ajungă la un minim istoric, iar producția de vin a fost afectată negativ de condițiile meteorologice nefavorabile.

– Fluctuațiile prețului alimentelor: În ciuda scăderii indicelui prețurilor agroalimentare, transmiterea acestor reduceri către consumatori rămâne inegală, menținând prețurile la produsele alimentare ridicate.

Reacții și măsuri de sprijin

– Măsuri de sprijin de la UE: În răspuns la protestele fermierilor, Comisia Europeană a extins posibilitățile de ajutor public pentru sectorul agricol, permițând statele membre să ofere suport financiar direct pentru a atenua impacturile războiului din Ucraina.

– Mai multe importuri de cereale: Estimările arată că UE va avea nevoie să importe pe parcursul anului agricol 2023/2024 o cantitate de cereale cu 17% mai mare față de media ultimilor cinci ani pentru a compensa producția internă mai scăzută.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Ministrul Sănătăţii admite că în spitalele din România unii medici mai primesc bani în plic de la pacienţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a recunoscut că în spitalele...

Modificare de ultim moment în pachetul fiscal. Subvențiile partidelor, tăiate cu 40% în 2026

În ședința de guvern de luni, Ilie Bolojan și...

Amendamentele sindicatelor pentru legile tăierilor bugetare: banii să vină de la partide

Blocul Național Sindical (BNS) a propus amendamente la proiectul...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine