Consultantul fiscal Dan Schwartz a avertizat că România se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, în parte din cauza introducerii mascate de noi impozite și taxe de anul trecut. El a subliniat că consecințele reformei fiscale din 2023 sunt resimțite acum, iar o nouă reformă similară în 2025 ar putea duce la închiderea unui număr semnificativ de companii.
Schwartz a explicat că menținerea inflației la un nivel ridicat este rezultatul introducerii de noi impozite și taxe, care au generat costuri suplimentare recuperate de comercianți prin creșterea prețurilor. De asemenea, lichiditatea ridicată din piață a contribuit la menținerea inflației la un nivel înalt.
„Avem cea mai mare inflație din UE. În celelalte state europene, inflația s-a dus semnificativ în jos. În România, nu s-a întâmplat asta și păstrarea inflației la un nivel ridicat e rezultatul așa-zisei reforme fiscale de anul trecut, pe de o parte. Deci introducerea de noi impozite și taxe, în forma mascată, bineînțeles, în stilul caracteristic românesc. Dar aceste impozite și taxe au însemnat costuri suplimentare care sunt recuperate de comercianți din prețurile de piață, deci ele se mențin ridicate. Pe de altă parte, inflația e ținută sus că în România încă e multă lichiditate în piață, sunt bani. Atâta vreme cât acești bani există, indiferent dacă sunt la nivel de jos sau de sus a populației, generează inflație” a declarat Dan Schwartz într-o emisiune B1TV.
Consultantul fiscal a criticat introducerea impozitării progresive, considerând-o o decizie proastă, iar majorarea TVA o decizie și mai proastă. El a avertizat că aceste măsuri ar afecta atât angajații, cât și angajatorii, și ar duce la pierderea competitivității României în regiune. Schwartz a subliniat că impozitarea progresivă și creșterea TVA ar genera evaziune fiscală și ar reduce puterea de cumpărare a populației, afectând în special persoanele cu venituri mici.
„Anul ăsta nu se va introduce impozitarea progresivă, deși e susținută de unul din partidele aflate la guvernare, pentru că e an electoral, dar la anul s-au putea să avem această neplăcută surpriză.
În ultimă instanță, însă, nu trebuie să uităm că salariile angajaților sunt costuri pentru mediul de afaceri. (…) Costul muncii crește cu fiecare taxă, impozitarea tichetelor de masă, a concediilor medicale etc. Deci mediul de afaceri e la fel de nemulțumit ca sindicatele.
România pierde competitivitate. Dacă România, în zona aceasta de Europa, are taxe mari și servicii sociale de calitate slabă, e foarte probabil ca mulți investitori să se îndrepte spre vecinii noștri, care au o fiscalitate mai permisivă și servicii sociale de calitate mai bună”, a mai declarat Dan Schwartz.
Acesta a mai precizat că impozitarea progresivă nu e dorită nici de angajați, nici de angajatori, nici măcar de ANAF, care nu e pregătită, „că va fi foarte greu pentru ea să urmărească corectitudinea achitării noilor taxe la bugetul statului” a spus consultantul fiscal.
Schwartz a evidențiat că creșterea TVA ar avea un impact negativ asupra tuturor românilor, reflectându-se în prețuri, inflație și scăderea puterii de cumpărare. El a subliniat că astfel de măsuri fiscale ar trebui evitate, deoarece ar afecta contribuabilii și ar genera probleme economice majore în viitor.
Leave a comment