Măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament vor genera scumpiri semnificative pe care le vor simți
Măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament vor genera scumpiri semnificative pe care le vor simți

Măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament vor genera scumpiri semnificative pe care le vor simți toți românii, dar și cheltuieli mai mari ale angajaților cu salariații, pe care cel mai probabil le vor simți tot cei din urmă, consideră analistul economic Adrian Bența.

Consultantul fiscal Adrian Bența a analizat efectele măsurilor fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, precum eliminarea facilităților fiscale pentru anumiți angajați și majorarea salariului minim pe economie de la 3.000 la 3.300 de lei.

Pe termen scurt, aceste măsuri vor duce la creșterea cheltuielilor cu salariile pentru angajatori. Pentru a compensa aceste cheltuieli suplimentare, angajatorii ar putea alege să majoreze prețurile bunurilor și serviciilor pe care le oferă. Cu alte cuvinte, aceste creșteri de taxe și salariul minim mai mare vor putea duce la scumpirea produselor și serviciilor pe care le cumpără oamenii.

Pe termen lung, efectele acestor măsuri asupra economiei și inflației pot fi semnificative. Eliminarea facilităților fiscale pentru anumiți angajați va duce la o creștere a veniturilor bugetare, care ar putea fi folosite pentru a finanţa investiții în infrastructură sau alte domenii. Cu toate acestea, majorarea salariului minim pe economie ar putea duce la o creștere a inflației, deoarece angajatorii ar putea fi nevoiți să majoreze prețurile pentru a compensa costurile mai mari cu salariile.

Dacă ne referim efectiv la propunerile de modificare a Codului Fiscal pe care le cunoaștem acum în formă oficială, vedem creșterea salariului minim pe economie de la 3.000 la 3.300 de lei, dar în același timp eliminarea unor facilități fiscale, nu la toate, ci doar a unor facilități pe care le au salariații din IT, agricultură și construcții.

Se va introduce obligația plății contribuției la Sănătate de 10% pentru salariații din construcții și agricultură, iar pentru IT, unde era pentru salariu, oricât de mare sau mic, scutirea la impozitul pe venitul din salarii, care e tot 10%, se va impozita acest salariu care depășește 10.000 de lei.

Probabil nu se va întâmpla nimic la nivelul salariaților, pentru că de când s-a făcut transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat nu se mai negociază brutul, ci netul, iar când s-a discutat cu un salariat că ăla va fi salariul lui net, angajatorul și-a asumat plățile de taxe. (…)

Asta va genera creșteri ale cheltuielilor cu salariile pentru angajatori și mereu orice creștere de taxe va duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor pe care le produc acele categorii de angajator. (…)

Problema e că această sumă e absolut nesemnificativă când avem o inflație mare și o creștere de prețuri generalizată”, a declarat Adrian Bența într-o emisiune B1TV.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *