În noiembrie 2022, o rachetă a căzut peste un depozit de cereale
În noiembrie 2022, o rachetă a căzut peste un depozit de cereale

În noiembrie 2022, o rachetă a căzut peste un depozit de cereale din localitatea Przewodow, din sudul Poloniei, ucigând două persoane și rănind alte patru. Autoritățile poloneze au declarat inițial că nu pot stabili cu certitudine originea rachetei, dar au suspectat că ar fi fost lansată de Rusia.

Rachetele S-300, de tipul celei care a provocat tragedia din Polonia, sunt sisteme antiaeriene de producție sovietică, care pot fi folosite pentru a trage atât la aeronave, cât și la rachete balistice. Rachetele S-300 au o rază de acțiune de până la 150 de kilometri.

Surse apropiate de anchetă au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta căzută în localitatea Przewodow este o rachetă antiaeriană S-300 5-W-55 trasă de pe teritoriul ucrainean.

Această rachetă are o rază de 75 de kilometri până la 90 de kilometri. La acel moment, pozițiile ruse se aflau într-un loc din care nu putea să ajungă nicio rachetă rusească la Przweodow”, scrie cotidianul polonez, potrivit B1TV.

Ucraina a negat că ar fi tras rachete asupra Poloniei, afirmând că rachetele sale nu sunt capabile să atingă teritoriul polonez. Ucraina a acuzat, de asemenea, Polonia că nu a furnizat dovezi suficiente pentru a susține afirmația că racheta care a căzut în Przewodow era ucraineană.

Explozia rachetei pe teritoriul NATO a fost la un pas să arunce Alianța în război cu Rusia, prin activarea articolului 5, dar autoritățile poloneze au detensionat rapid situația. NATO și Polonia au spus la acel moment că bănuiesc că racheta a fost trasă de ucraineni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *