Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecției filmului Arsenie Boca
Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecției filmului Arsenie Boca

Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul festivalului din Sibiu. Arhiepiscopia susține că acest film face parte dintr-un „demers neomarxist” care aduce un „prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Române și valorilor poporului român.

Reprezentanții Astra Film au răspuns răspicat. În 30 de ani, Astra Film Festival nu a cenzurat niciun film : „Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice. Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film”, au transmis reprezentanții festivalului, potrivit Hotnews.

Arhiepiscopia Sibiului a publicat o scrisoare deschisă către organizatorii Festivalului ASTRA Film.

Arhiepiscopia Sibiului susține că filmul „Arsenie. Viața de apoi” caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, considerat un sfânt în evlavia poporului român. Mai mult, realizatorii filmului sunt acuzați de discriminare și jignire iar reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că încearcă să denigreze Biserica Ortodoxă și să atace personalitatea Părintelui Arsenie.

Printre argumentele aduse de Arhiepiscopia Sibiului se numără faptul că filmul nu este un documentar sincer, ci o „parodie ieftină” care prezintă pelerinii într-o lumină defăimătoare și jignitoare. De asemenea, se menționează că textele citite de acești pelerini provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile făcute pe marginea lor au caracter jignitor și denigrator la adresa Părintelui Arsenie.

Arhiepiscopia încheie scrisoarea susținând că filmul va aduce un „grav prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Române și valorilor poporului român.

Solicitarea interzicerii filmului vine după ce două instituții de cultură din Arad au refuzat să proiecteze același film documentar despre Arsenie Boca, în urma amenințărilor venite din partea publicului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *