Volodimir Zelenski insistă că racheta care a căzut în Polonia nu este ucraineană, în ciuda concluziilor avansate de partea poloneză și de reprezentanții SUA. Zelenski susține sus și tare că racheta care a omorât doi oameni la o fermă din apropierea graniței cu Ucraina este rusească.

Volodimir Zelenski a cerut ca ucrainenii să participe la anchetă, dar și să fie lăsați să meargă la locul tragediei.

Americanii confirmă ipoteza preliminară a polonezilor, anume că racheta provine de la apărarea antiaeriană ucraineană transmite B1Tv.

Atât americanii, cât și polonezii, alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, sunt de acord, însă, că vinovată e Rusia, pentru că ea a declanșat războiul, iar ucrainenii nu fac decât să se apere.

Mai mult, premierul polonez Mateusz Morawiecki nu exclude ca incidentul să fi fost rezultatul unei provocări din partea Rusiei: „Nu putem exclude ipoteza că bombardarea infrastructurii ucrainene de lângă granița cu noi să fi fost o provocare intenționată, în speranța că ar putea apărea o astfel de situație”.

Zelenski insistă că incidentul din Polonia nu a fost cauzat de o rachetă ucraineană

Sunt convins că nu a fost racheta noastră sau lovitura noastră cu rachetă. Ar trebui să fim și vom fi (implicați în derularea anchetei). Vreau să fim corecți și dacă e de la apărarea noastră antiaeriană, atunci vreau dovezile – ancheta, accesul și datele”, a transmis Volodimir Zelenski, potrivit Ukrinform.

El a mai spus că a primit informări de la comandamentul Forțelor Armate și al Forțelor Aeriene și „nu poate să nu aibă încredere în ele”, scrie Ukrainska Pravda.

Între timp, însă, Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională din SUA, a declarat, miercuri, că americanii „nu văd nimic care să contrazică” ipoteza preliminară a polonezilor, anume că racheta provine de la apărarea antiaeriană ucraineană.

„Indiferent de concluziile definitive, Rusia e, în final, vinovată pentru această tragedie. Ucraina a avut şi are dreptul de se apăra”, a ținut să precizeze Watson.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *