Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților
Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților

Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, iar asta schimbă realitatea politică în SUA. Partidul Republican, din care face parte fostul președinte Donald Trump, are acum puterea de a bloca politicile democraților, prin actualul președinte, Joe Biden.

Republicanii au câștigat, astfel, Camera Reprezentanților, dar doar la o diferență mică, și nu au reușit să-și asigure controlul asupra Senatului, așa că „marele val roșu” promis de Donald Trump nu s-a mai produs. Chiar și așa, el tot și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024.

De partea cealaltă, dacă predicțiile presei americane se vor confirma, rezultatul obținut de Partidul Democrat al lui Joe Biden la alegerile intermediare ar fi cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani.

Joe Biden, însă, s-a arătat pregătit să colaboreze cu oricine, democrat sau republican, care e hotărât „să acționeze”.

Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii din Camera Reprezentanților sunt pregătiţi să acţioneze!”, a declarat liderul lor, Kevin McCarthy, favorit să preia șefia Camerei în locul democratei Nancy Pelosi, potrivit B1TV.

Mike Pence, fost vicepreședinte american în timpul Administrației Trump, s-a arătat de-a dreptul încântat că Pelosi pierde funcția: „Datorită devotamentului vostru față de poporul american și libertatea americană, republicanii au câștigat Camera Reprezentanților și au concediat-o pe Nancy Pelosi odată pentru totdeauna!”.

Reacția lui Biden după ce republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților

Preşedintele democrat Joe Biden l-a felicitat pe Kevin McCarthy pentru rezultatul obținut și a transmis că e pregătit să lucreze cu oricine, indiferent de culoarea politică.

Voi lucra cu oricine – republican sau democrat – vrea să lucreze cu mine pentru a acţiona”, a transmis Biden, potrivit Reuters.

Totodată, el s-a arătat mulțumit de rezultatul alegerilor intermediare: „Au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei noastre. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *