Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări, într-o conferință de presă comună cu președintele finlandez Alexander Stubb, că Aliața nu vede în prezent „nicio amenințare militară iminentă” la adresa vreunui stat membru.

Întrebat dacă Rusia ar putea reprezenta un pericol real pentru NATO dacă își va reconstrui capacitățile militare, Stoltenberg a explicat: „Nu vedem nicio amenințare militară iminentă împotriva vreunui aliat din NATO. Acum, bineînțeles, Rusia este mai mult decât preocupată de războiul din Ucraina. Chiar au și mutat o mulțime de forțe din vecinătatea Finlandei, a țărilor nordice, către Ucraina”, potrivit B1TV.

Șeful NATO a recunoscut că, după încheierea conflictului din Ucraina, Rusia „își vor putea reconstrui acele forțe”. Însă el a adăugat: „Repet, asta nu înseamnă că vedem vreun pericol pentru un atac iminent împotriva vreunui aliat din NATO. Pentru că NATO reprezintă 50% din puterea militară a lumii. NATO este cea mai puternică Alianță, putere militară din lume.”

Stoltenberg a subliniat că scopul apărării colective stipulate la Articolul 5 este acela „de a preveni un atac” împotriva oricărui stat membru al Alianței. „Și scopul de a rămâne împreună, unul pentru toți, pentru unul, al apărării noastre colective, al Articolului 5 este de a preveni un atac,” a insistat șeful NATO.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *