Implementarea sistemului e-TVA, programată pentru 1 august 2024, a generat o dezbatere aprinsă între mediul de afaceri și autoritățile fiscale. Această măsură, menită să combată evaziunea fiscală, întâmpină rezistență din partea unor antreprenori care critică procesul de consultare și pregătire.
Christian Năsulea, economist, a exprimat îngrijorările mediului de afaceri: „Legislația pentru acest e-TVA a fost pusă în dezbatere publică de formă mai mult, pentru că nu a existat nici măcar timp ca partenerii sociali să citească și să înțeleagă, așa cum trebuie, mecanismul care ar urma să fie implementat”. El avertizează că noul sistem ar putea împovăra contabilii cu verificări suplimentare, riscând să încetinească procesele economice, transmite B1TV.
În replică, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține beneficiile digitalizării și ale prelucrării masive a datelor: „Beneficiul utilizării unor instrumente informatice care să realizeze prelucrarea masivă de date și să depisteze neconcordanțele din comportamentul fiscal al contribuabililor este unul evident și de necontestat”. Boloș subliniază potențialul de creștere a veniturilor cu 1% din PIB anual prin digitalizarea administrației fiscale.
Ministrul a enumerat mai multe sisteme digitale implementate recent (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, etc.), sugerând că e-TVA este o continuare logică a acestui proces de modernizare.
Criticii sistemului susțin că implementarea rapidă, fără o perioadă adecvată de testare și ajustare, ar putea duce la erori și blocaje în sistemul economic. Ei solicită o abordare mai graduală și o colaborare mai strânsă între autorități și mediul de afaceri în dezvoltarea și implementarea acestui sistem.