Florin Spătaru: taxele nu cresc în 2025, ca să acopere măririle de pensii. Cum îi „dojenește” pe reprezentanții Comisiei Europene
Florin Spătaru: taxele nu cresc în 2025, ca să acopere măririle de pensii. Cum îi „dojenește” pe reprezentanții Comisiei Europene

Florin Spătaru, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și fost ministru al Economiei, susține că taxele nu vor crește în 2025. Demnitarul a respins recent îngrijorările Comisiei Europene privind deficitul bugetar al României.

Referitor la prognoza Comisiei Europene privind un deficit de 6,9% la finele anului, Spătaru a declarat: „Ar fi bine ca reprezentanții Comisiei Europene să fie bine informați și de ultimele date statistice pe care le avem. După foarte mulți ani, reușim ca într-o lună din 2024 să avem excedent bugetar, nu deficit.”

Vineri, într-o emisiune B1TV, consilierul guvernamental și-a exprimat încrederea că România se va apropia de ținta de deficit de 5% asumată, dacă nivelul de colectare a taxelor va crește și cheltuielile bugetare vor fi reduse conform planului anunțat de premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește îngrijorările legate de impactul majorării pensiilor asupra bugetului, Spătaru s-a arătat surprins: „Comisia a insistat ca toate jaloanele să fie respectate, iar noua Lege a pensiilor a fost un jalon din PNRR, a fost discutat cu Comisia, am prezentat scenariile și impactul pe care noua Lege a pensiilor îl are. Așa că eu sunt oarecum surprins că venim acum, după ce am adoptat legea și am avut aceste discuții și ne-am respectat angajamentele, să ne arătăm îngrijorarea”.

Spătaru a negat ferm posibilitatea creșterii taxelor în 2025 pentru a compensa cheltuielile suplimentare cu pensiile mărite: „Cu siguranță nu. Creșterea TVA, părerea personală, dar cred că sunt mulți specialiști în domeniul economic de acord cu mine, ar fi o măsură cel puțin surprinzătoare, dacă nu extrem de proastă luată într-un astfel de context”.

Aceste declarații vin în contextul unor tensiuni crescânde între Guvernul României și instituțiile europene privind sustenabilitatea fiscală și reformele economice ale țării.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *