Profiturile record ale băncilor din România în primul trimestru din 2024, în ciuda taxei de 2% pe cifra de afaceri

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu a afectat activitatea băncilor comerciale din România. Primul trimestru din 2024 a consemnat un nou record în materie de profituri pentru instituțiile financiar-bancare.

În conformitate cu Legea nr. 269/2023, băncile comerciale au început să plătească impozitul suplimentar de 2% din cifra de afaceri, iar suma cumulată aferentă acestui impozit în primul trimestru din 2024 a fost de 320,6 milioane lei. Dacă se menține acest ritm, pe întreg anul băncile vor plăti la ANAF 1,3 miliarde de lei. Cu toate acestea, taxa plătită de bănci statului în primul trimestru reprezintă sub 10% din profit, transmite PsNews.

Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), în perioada ianuarie-martie 2024, profitul sistemului bancar românesc a ajuns la peste 3,7 miliarde lei, în creștere cu circa 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Anul 2023 a fost cel mai bun din întreaga istorie a României pentru bănci, cu un profit record de aproape 14 miliarde de lei.

Valorile record ale profitului sistemului bancar se datorează eficientizării costurilor prin digitalizare, consolidării sectorului, dar mai ales măsurilor luate de Guvernul Marcel Ciolacu. Politicile PSD, precum plafonarea prețurilor la alimente și energie și majorarea salariului minim, au contribuit la creșterea afacerilor și a creditării.

Datele BNR arată o creștere accentuată a creditelor de consum în primul trimestru din 2024, luna martie aducând un volum istoric de circa 4,2 miliarde de lei al finanțărilor noi de acest tip, cu un miliard de lei mai mari decât în luna februarie și de aproape 2,5 ori mai mare față de luna martie a anului trecut.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *