Monopolul Google în căutările online este ilegal. Decizia istorică a unei instanțe americane
Monopolul Google în căutările online este ilegal. Decizia istorică a unei instanțe americane

Un judecător federal din Statele Unite a emis o decizie istorică, declarând că Google a acționat ilegal pentru a-și menține monopolul asupra pieței de căutare online și publicitate aferentă. Hotărârea, anunțată luni, reprezintă o lovitură semnificativă pentru gigantul tehnologic și ar putea avea implicații majore pentru industria tech.

Judecătorul districtual Amit Mehta a concluzionat în decizia sa de 277 de pagini: „Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”. Decizia subliniază practica Google de a plăti miliarde de dolari pentru a fi motorul de căutare implicit pe diverse dispozitive și browsere, transmite B1TV.

Procurorul General al SUA, Merrick Garland, a salutat hotărârea, declarând: „Aceasta este o victorie istorică pentru poporul american. Nicio companie – oricât de mare sau de influentă – nu este mai presus de lege”.

Google controlează aproximativ 90% din piața de căutare online, iar acest caz, inițiat de Departamentul de Justiție al SUA în 2020, a fost descris ca o potențială amenințare existențială pentru companie. Un expert în dreptul concurenței comentează: „Această decizie ar putea remodela fundamental modul în care giganții tehnologici fac afaceri în viitor”.

Compania-mamă Alphabet a anunțat că intenționează să conteste decizia, argumentând: „Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l punem la dispoziție cu ușurință”.

Judecătorul Mehta a subliniat în hotărârea sa importanța crucială a statutului de motor de căutare implicit: „Chiar dacă un nou concurent ar fi poziționat din punct de vedere al calității pentru a licita pentru neplata la expirarea unui acord, o astfel de firmă ar putea concura doar dacă ar fi pregătită să plătească partenerilor o cotă de venit de miliarde de dolari”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *