Unul dintre liderii opoziției din Federația Rusă, fostul oligarh Mihail Hodorkovski, le-a transmis românilor că trebuie să țină cont, atunci când își vor alege președintele, de investigația internațională care a arătat legăturile dintre un fost șef de campanie și un afacerist din Federația Rusă. „Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”, a transmis Mihail Hodorkovski pe Xhttps://x.com/khodorkovsky_en (fostul Twitter), citând investigația internațională.

Hodorkovski a mai amintit de vizitele pe care Mircea Geoană le-a avut în anul 2009 în Moscova. „Este destul de șocant că NATO nu ar lua în calcul astfel de informații atunci când numește persoane în astfel de funcții înalte. Românii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când se vor duce să își aleagă președintele”, a mai comentat unul dintre liderii opoziției ruse.

Reacția liderului de opoziție din Federația Rusă vine după ce jurnaliști din rețeaua The Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) au publicat o investigație legată de legăturile unui fost șef de campanie al lui Mircea Geoană și un afacerist din Rusia.  Concret, aceștia arată că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea în care acesta era secretar general adjunct la NATO. Mai multe detalii, pe larg, aici.  Pentru această investigație au colaborat jurnaliști de la Context.ro (din România), Delfi (Estonia), Dossier Center (înființat de Hodorkovski, Federația Rusă), Rise Moldova și reporter.

Citând investigația jurnalistică transfrontalieră, Hodorkovski are o serie de postări pe X în care scrie că critică faptul că „Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”.

„Un expert NATO a declarat pentru Dossier Center că parteneriatul lui Mănescu cu Kozlov a fost suficient de substanțial pentru ca Geoană să îl dezvăluie serviciului de securitate internă al alianței. Dar o astfel de dezvăluire nu a fost făcută niciodată”, critică Hodorkovski.

Opozantul rus amintește că, deși pozițiile lui Geoană din ultimii ani sunt critice la adresa Rusiei, el a fost acuzat în trecut de legături cu Moscova. Fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat că a făcut o vizită secretă la Moscova, în 2009, pe când cei doi erau contracandidați în alegerile prezidențiale.

„S-ar putea crede că Geoană a fost neplăcut surprins să audă despre aceste legături cu Rusia, date fiind declarațiile sale publice din 2022. Dar în 2009, el s-a confruntat cu critici pentru că a făcut vizite secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidențiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a declarat: «Geoană a fost întotdeauna gata să discute cu rușii»”, scrie Hodorkovski.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *