Senatul aprobă reducerea TVA-ului la produsele de igienă personală. De ce PSD-ișii sunt sceptici va fi în beneficiul populației
Senatul aprobă reducerea TVA-ului la produsele de igienă personală. De ce PSD-ișii sunt sceptici va fi în beneficiul populației

Senatul României a adoptat luni o propunere de reducere a TVA-ului pentru anumite produse de igienă personală de la 19% la 9%. Această decizie ar putea duce la ieftinirea unor articole precum șervețele, scutece pentru copii și adulți, precum și tampoane.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 72 de voturi „pentru” și 36 de abțineri, acestea din urmă venind din partea PSD. Inițiativa a fost susținută de un grup de parlamentari USR și UDMR, transmite B1TV.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii au subliniat importanța acestei măsuri: „Considerăm că includerea produselor de igienă personală de bază în categoria de produse pentru care se aplică TVA 9% reprezintă o necesitate pentru a încuraja accesul oamenilor la o sănătate mai bună printr-o atenţie mai sporită la propria igienă şi curăţenie, prin asigurarea unor preţuri mai mici”.

Cu toate acestea, PSD și-a exprimat rezervele față de eficacitatea pe termen lung a acestei măsuri. Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a explicat de ce: „O reducere de TVA la un produs care nu este supus evaziunii fiscale este eficientă pentru o perioadă scurtă de timp, după care comercianţii sunt cei care beneficiază de această măsură şi nu cumpărătorii”.

Propunerea legislativă pentru completarea art.291 alin.(2) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *