Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat miercuri că a depus un proiect de lege în Parlament pentru modificarea legislației privind alegerea președintelui României și funcționarea Curții Constituționale a României (CCR). Scopul proiectului este eliminarea CCR din procesul de aprobare a contestațiilor legate de candidaturile la alegerile prezidențiale.

Cazanciuc a explicat că această modificare legislativă urmărește asigurarea unui proces echitabil, în care părțile implicate să poată participa la procedurile jurisdicționale și să-și susțină cauza direct. El a subliniat că, în forma actuală, CCR funcționează ca o instanță de drept comun, însă procedura acesteia nu permite prezența părților în timpul soluționării contestațiilor, ceea ce ar putea fi interpretat ca o încălcare a dreptului la apărare, conform articolului 21 din Constituția României și articolului 6 din Convenția europeană a drepturilor omului, transmite B1TV.

Modificarea propusă are rolul de a menține CCR în poziția sa supremă în ierarhia instituțională a statului român. Curtea Constituțională trebuie să se concentreze pe respectarea procedurii pentru alegerea președintelui, fără a desfășura o activitate jurisdicțională cu caracter tehnic. Aceasta înseamnă ca CCR să vegheze la respectarea dispozițiilor constituționale și legale în materie, dar fără a se implica în procesul tehnic al aprobării candidaturilor”, a declarat Robert Cazanciuc.

Proiectul legislativ al PSD vine în contextul unor dezbateri mai ample privind atribuțiile și responsabilitățile CCR în procesul electoral, după scandalul public izbucnit ca urmare a respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă, cu o motivare criticată atât de politicieni cât și de opinia publică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *