În Kiev, autoritățile ucrainene au desfășurat razii în cluburile de noapte, restaurante și săli de concerte pentru a reține bărbați apți pentru serviciul militar, conform legislației marțiale în vigoare. Bărbații au fost verificați pentru a vedea dacă au documente care să justifice exonerarea de la înrolare, iar cei care nu au putut prezenta astfel de acte sau au avut documente considerate necorespunzătoare au fost luați de către autorități și trimiși la centrele de recrutare.

În cadrul acțiunilor desfășurate, doi bărbați au fost scoși de la un concert al trupei rock ucrainene „Ocean Elzy” care avea loc la Palatul Sporturilor din Kiev. Unul dintre ei a încercat să scape din mâinile recrutorilor. Aceste intervenții au avut loc și în alte orașe ucrainene, inclusiv în Harkov și Dnipro, și sunt planificate razii similare și în Odessa, transmite B1TV.

Potrivit legii marțiale din Ucraina, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt eligibili pentru înrolare și nu pot părăsi țara. Cei între 25 și 60 de ani pot fi înrolați în armată pentru a sprijini efortul militar împotriva invaziei rusești. Mulți ucraineni încearcă însă să fugă din țară pentru a evita mobilizarea. Numai în aprilie, cel puțin 30 de persoane au murit încercând să evadeze din Ucraina, conform relatărilor preluate de The Telegraph.

Oleksandr Daniliuk, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra, a comentat situația, subliniind că „mobilizarea a început să fie văzută ca un bilet cu sens unic, unde singura modalitate de a ieși din serviciu este să mori sau să devii invalid”.

Luptătorii străini care s-au înrolat în armata ucraineană nu pot părăsi țara până la finalul conflictului, iar un număr semnificativ dintre aceștia au fost uciși de la începutul războiului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *