Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat duminică demisia din Guvernul condus de Ilie Bolojan, într-o conferință de presă în care a dat explicații privind controversele legate de un dosar de corupție în care este implicat.
Decizia vine în contextul unei campanii de presă intense după ce s-a aflat că timp de opt ani a dat mită unei inspectoare ANAF.
Decizia de demisie, luată în urma unei discuții cu premierul
Dragoș Anastasiu a explicat că decizia de a părăsi Guvernul a fost luată în urma unei evaluări personale a impactului pe care controversele îl au asupra imaginii Executivului, transmite B1TV.
“În acest climat, mie îmi este foarte clar că nu mai pot să ajut, pentru că indiferent ce aș spune și aș face va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus la extrem. Este motivul pentru care discutând cu premierul i-am spus că voi face mai mult rău decât bine și că e momentul să fac un pas în spate, și să demisionez”, a declarat vicepremierul.
Anastasiu a subliniat că premierul Ilie Bolojan nu i-a cerut să demisioneze, ci a fost o decizie personală. De asemenea, a precizat că plecarea sa din Guvern nu trebuie să afecteze reformele inițiate de premier.
Apel pentru continuarea reformelor în companiile de stat
În ciuda demisiei, Dragoș Anastasiu a făcut un apel public pentru continuarea procesului de reformă a companiilor de stat, domeniu în care fusese desemnat să coordoneze un grup de lucru.
“Fac un apel public premierului să preia personal grupul de lucru pe care memorandumul trecut în Guvern îl prevede a fi înființat pentru reformarea companiilor de stat. Îl rog să țină cont de toate pregătirile făcute pentru a repune pe picioare AMEPIP”, a solicitat fostul vicepremier.
El a continuat: “Îl rog să continue această muncă, punându-i la treabă și pe cei din privat care și-au declarat intenția să ajute și au fost luați la țintă – nu degeaba, probabil. Nu vreau să decredibilizez imaginea Guvernului.”
Explicațiile privind dosarul de corupție
Dragoș Anastasiu a oferit o versiune proprie a evenimentelor care au dus la implicarea sa în dosarul de corupție, prezentând situația ca pe o consecință a presiunilor exercitate de o inspectoare ANAF.
“Am luat câteva zile de gândire înainte să ies în urma a tot ce s-a întâmplat în spațiul public cu persoana mea în ultimele 2-3 zile. Odată pentru a acumula cât mai multe informații, pentru a da răspunsurile la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pe care ar trebui să o iau eu pentru a nu periclita Guvernul României”, a explicat el.
Fostul vicepremier a descris un proces de anchetă care a durat trei ani, în care autoritățile au investigat compania sa pentru suspiciuni de evaziune fiscală. “Trei ani de zile compania mea a fost anchetată sub suspiciunea de evaziune fiscală. Anchetatorii au spus că verifică ultimii cinci ani. Era un munte de cutii. Le-au dus la Poliția economică. A durat trei ani ancheta”, a povestit Anastasiu.
Cum a cedat șantajului
Anastasiu a plasat situația în contextul crizei financiare și al dificultăților prin care trecea compania sa. “Venise criza financiară. Situația companiei noastre era dezastruoasă și am încercat finalizarea anchetei de la Poliția economică. Ni s-a spus că nu avem nimic ce să vă reproșăm. Ni s-a spus că după trei ani de anchetă nu putem închide dosarul dumneavoastră, motiv pentru care o să solicităm începerea urmării penale și s-a trimis dosarul la Parchet”, a relatat el.
Fostul vicepremier a prezentat situația ca pe o alegere dramatică: “Aveam de ales între un posibil faliment, sute de angajați cu familiile lor, 20.000 de călători care nu se mai puteau întoarce cu autocarele noastre sau să dau curs șantajului. Partenerul meu a semnat un contract pe una dintre firmele noastre și de aici încolo lucrurile sunt clare în rechizitoriu.”
Sistemul de teroare și supraviețuire
Dragoș Anastasiu a descris modul în care s-a dezvoltat relația cu inspectoarea ANAF, caracterizând-o ca pe un „sistem de teroare”.
“La un moment dat au început să fie solicitări de excursii din partea funcționarului de la ANAF, care s-au soldat cu facturi neplătite, doi ani, trei ani, patru ani. Nu am știut de aceste facturi“, a declarat el.
“Acest lucru a explodat. Am aflat că de frică, pentru că acea persoană mai venise în control la noi. Această persoană a introdus acest sistem de teroare pentru a pune presiune pe reziliere de contracte, pe plata de facturi. Atunci am decis cu partenerul meu să spunem adevărul. El a semnat denunțul, eu am fost martor”, a explicat Anastasiu.
Fostul vicepremier a insistat asupra legalității activității companiei sale, subliniind că nu a comis evaziune fiscală. “A fost un lucru ce a ținut de frică și supraviețuire. Compania mea a plătit 75 de milioane de lei la stat. Nu am făcut evaziune fiscală, avem toate veniturile înregistrate și salariile plătite oficial”, a susținut el.
“În perioada de timp în care au continuat aceste contracte, facturi neplătite, în toată perioada asta a fost zona de frică și supraviețuire. În toată această perioadă compania mea a plătit 75 de milioane de RON impozite la stat. Nu a fost nicio secundă, dar nicio secundă, evaziune fiscală”, a repetat Anastasiu.
Acuzații privind abuzurile statului
Dragoș Anastasiu a extins critica sa la adresa sistemului administrativ românesc, susținând că experiența sa nu este izolată.
“Aș mai vrea să abordez un capitol despre abuzurile statului român. Am primit mii de mesaje, am citit, am văzut spațiul public, au fost foarte multe comentarii, influenceri, comentatori de toate felurile. Multe din comentarii sunt corecte, și cele cu povești similare, au fost foarte mulți antreprenori care au spus că au pățit și ei, asta este realitatea anilor respectivi și probabil și astăzi continuă într-un anumit fel”, a declarat el.
Fostul vicepremier a criticat relația dintre stat și mediul privat: “Atmosfera în care antreprenorii au trebuit să își facă treaba și să crească această țară… Da, am făcut greșeli și eu, dar țara asta a crescut cu noi, într-o atmosferă complicată, într-un parteneriat cu statul care niciodată n-a fost corect și nici astăzi nu este corect.”
Invocă legătura cu reformarea companiilor de stat
Anastasiu a sugerat că scandalul a fost declanșat în contextul mandatului său de reformare a companiilor de stat, o ipoteză care reflectă tensiunile din jurul proceselor de restructurare.
“Nu este ceva la care să nu ne fi așteptat pentru că atunci când deranjezi lumea reacționează. Ăsta este și motivul pentru care au plecat o serie de atacuri din multe puncte de vedere”, a afirmat el.
Demisia lui Dragoș Anastasiu marchează un moment dificil pentru Guvernul Bolojan, care își propune implementarea unui amplu program de reforme într-un context economic complicat.