Amânarea ratelor este posibilă invocând dificultățile economice generate de criza coronavirusului, dar în final românii care aleg să facă asta vor plăti rate sensibil mai mari pe viitor. Un expert a calculat cu cât vor crește ratele dacă împrumutatul ajunge la un asemenea acord cu banca.
Un consultant în domeniul financiar-bancar a calculat cu cât crește o rată dacă persoana împrumutată, care, cel mai probabil a rămas fără loc de muncă, a optat pentru amânarea ei timp de nouă luni.
„Sfatul meu este să folosiţi această ordonanţă atâta timp cât credeţi că este necesar, adică nu neapărat să folosiţi toate cele 9 luni de zile şi să vă folosiţi de ea doar dacă sunteţi direct afectaţi de această criză”, spune Alex Rădulescu, managing partner la o companie de consultanţă în domeniul financiar-bancar, relatează publicația Stiri pe Surse.
Potrivit calcului, o rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună.
Diferenţele în favoarea băncii cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare.
Un alt dezavantaj este că acel client al băncii care va beneficia de amânarea ratelor va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor la accesarea unui credit pe viitor, avertizează specialiştii.