Testele pentru coronavirus nu sunt întotdeauna concludente, iar numărul de îmbolnăviri variaza uneori semnificativ din pricina mai multor factori care implică procesele de testare, a explicat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
Luni au fost înregistrate 1.104 cazuri noi de coronavirus, iar marți 1.155.
Totuși, luni s-au prelucrat doar 7.574 de teste, rezultând numărul de îmbolnăviri de mai sus, iar marți de trei ori mai multe teste, respectiv 21.135.
Cum se explică un număr de îmbolnăviri asemănător în două zile în care au fost diferențe atât de mari între numărul testelor? A încercat să o facă ministrul sănătății, Nelu Tătaru, la Romania TV.
Testele pentru coronavirus, explicate de Nelu Tătaru. Astfel, diferența uriașă se datorează situațiilor particulare dat și testelor fals pozitive sau fals negative.
„Sunt teste care se fac în diferite focare, de aceea avem cazuri de infectare, cum au fost cele de sâmbătă sau duminică. De cealaltă parte, avem teste făcute de oameni care pleacă în vacanță, sau de diverse companii, pentru angajați. Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a spus ministrul sănătății.