Apelurile la Ambulanță au crescut „exploziv” în ultimele zile tot mai mulți bucureșteni solicitând consult de specialitate și acuzând simptome care ar putea reprezenta o infectare cu coronavirus, a explicat managerul Serviciului de Ambulanță București, Alis Grasu. În 25 de zile, ambulanţele din Bucureşti au transportat aproape 5.500 de persoane.
„Este o situaţie greu de coordonat și destul de greu de manageriat” a explicat Alis Grasu la Antena 3. Numărul solicitărilor către ambulanță a crescut de aproape o lună şi jumătate, iar în ultimele opt zile aceste solicitări au crescut exploziv.
„Dacă pe 6 septembrie se înregistrau în 24 de ore un număr de 1.373 de cazuri – şi acestea depăşind media obişnuită a unei zile la Serviciul de Ambulanţă – pe data de 6 octombrie numărul a fost de 1.880 de solicitări, iar astăzi, deci în ultimele 24 de ore, vorbim de 1.954 de solicitări. Sunt foarte multe solicitări ale persoanelor care prezintă semne şi simptome care sugerează COVID-19 şi care doresc consult şi evaluare la domiciliu, testare. Numărul acestor persoane este mare şi foarte mare.
Ei nu reprezintă urgenţe, încercăm să rezolvăm toate aceste cazuri, dar nu uităm că noi suntem un serviciu de urgenţă, oamenii continuă să prezinte urgenţe, oamenii continuă să facă infarct, să facă accidente vasculare cerebrale, afecţiuni respiratorii, digestive, adevăratele urgenţe de cod roşu, de cod galben şi chiar consultaţii la domiciliu care nu sunt infecţii cu COVID-19” a declarat marți seară Alis Grasu.
Managerul Ambulanței București a explicat că adevăratele urgențe de cod roșu trebuie rezolvate cu prioritate, chiar și față de suspiciunile de coronavirus.
„De aceea noi trebuie să prioritizăm cât mai corect aceste solicitări astfel încât să rezolvăm cu prioritate absolută urgenţa de cod roşu, cea care ameninţă viaţa imediat, dar sigur nu îi neglijăm nici pe pacienţii care doresc testare şi care prezintă semne şi simptome care sugerează boala cu noul coronavirus”, a spus Alis Grasu.
Ea a explicat că în regiunea Bucureşti – Ilfov au fost făcute, în mai puţin de o lună, peste 5.000 de transporturi ale pacienţilor cu COVID-19 pentru investigaţii medicale la spital. ”Numărul acestor pacienţi, mai ales în regiunea Bucureşti-Ilfov, este foarte mare în această perioadă. În aproximativ 25 de zile au fost transportate în jur de 5.490 de persoane. Aici vorbim de tur-retur, adică ele sunt duse la spital pentru evaluare, lăsate acolo câteva ore unde li se fac analize, li se fac radiografii sau computer tomograf – pulmonare, şi apoi sunt returnate la domiciliu în condiţii de siguranţă.
Cum se desfășoară transportul la spital
Apelurile la Ambulanță au crescut în ultima perioadă. Drumul până la spital în ambulanţă sau în acele microbuze aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este scurt ca şi durată, pacienţii poartă toţi mască, nu stau cu faţa unii la alţii, stau ca într-un microbuz sau într-o ambulanţă de transport, unde scaunele sunt aşezate unele în spatele celuilalt şi nu exist niciun risc pentru pacienţii care toţi sunt diagnosticaţi cu COVID-19”, a precizat aceasta.
Şefa SABIF a menţionat şi că zeci de angajaţi ai instituţiei pe care o conduce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. ”La acest moment avem 27 de persoane infectate şi avem 12 persoane în izolare. Este normal să se întâmple acest lucru. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă trăiesc şi ei în aceeaşi comunitate ca toţi ceilalţi cetăţeni. Au avut copii la şcoală. Au apărut un număr mare de cazuri după începerea şcolilor. În sistemul sanitar lumea e mică. Mulţi angajaţi ai noştri îşi au soţii sau soţiile lucrători în spitale, aceştia şi ei, la rândul lor, au fost vectori”, a mai arătat Alis Grasu.