Pericolul de infectare pe Valea Prahovei va fi foarte ridicat în sezonul de iarnă, chiar mai mare decât în vara anului acesta pe litoral. O spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, care atrage atenția că pericolele o reprezintă aglomerările de oameni într-un spațiu închis, din cauza temperaturilor scăzute, față de aglomerările similare din timpul verii, dar în exterior.
În această iarnă, în stațiunile montane și pe pârtii riscul de infectare cu coronavirus va fi mult mai mare. Răzvan Cherecheș atrage atenția că, din cauza nivelului ridicat de infectare, oamenii nu vor mai ajunge să beneficieze de servicii medicale și se va ajunge la tot mai multe decese.
Pericolul de infectare pe Valea Prahovei. „Dacă pe litoral, oamenii petreceau foarte mult timp afară sau în spații închise, dar cu ușile deschise și în sistem de ventilație, acum vor petrece mult timp înăuntru, iar riscul de infecție este extrem de mare, mai ales dacă există aglomerație. O măsură responsabilă ar fi, în acest moment, interzicerea oricăror manifestări de grup. Iar aici mă refer și la stațiunile de munte și pârtii, acestea nu ar trebui să aibă activitate”, spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, potrivit B1TV.
Cherecheș nu se așteaptă însă că înainte de alegeri primarii sau Guvernul să ia măsuri draconice.
„Dacă noi, ca țară, am fi vrut să decongestionăm terapia intensivă și, implicit, să scădem mortalitatea ar fi trebuit să intrăm și noi într-un lockdown. Dar la felul în care s-a acționat până acum, nu am făcut decât să prelungim termenul de scădere a numărului de infectați”, a mai spus Cherecheș.
Expertul de sănătate publică se așteaptă la măsuri dure după alegeri, să fie instituită carantina peste tot în România și să fie închise toate restaurantele și hotelurile.
„Implicit, Crăciunul și Revelionul vor fi închise. Îi înțeleg, pe de o parte (n.r. – pe politicieni), că pentru ei poate primează principiul economic, dar ieri s-a publicat un studiu în revista Nature prin care s-a demonstrat că restaurantele au cel mai mare risc de transmitere a infecției. Și ca să poată să funcționeze ar trebui să o facă la o capacitate de 20%. Nu cred că restaurantele și hotelurile de pe Valea Prahovei ar putea să aibă profit la 20% din capacitate”, a mai spus expertul în sănătate publică.