Decizie finală în dosarul “Ferma Băneasa”. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa iar Paul de România la 3 ani și patru luni. Decizia este defintivă, ceea ce însemnă că vor fi încarcerați.
Pe lângă Remus Truică, au mai primit câte cinci ani de închisoare Tal Silberstein și Benjamin Steinmetz. Prințul Paul de România a fost condamnat la 3 ani și patru luni de detenție, citat de Știrile PRO TV.
Înalta Curte de Casație a dat joi verdictul final în dosarul retrocedarii ilegale a zeci de hectare de la “Ferma Băneasa”, în care au fost judecați mai multi oameni de afaceri români si străini. Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar Prințul Paul, la 3 ani și patru luni.
Decizie finală în dosarul “Ferma Băneasa”
Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Prejudiciul a fost stabilit la 145 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați. Prințul pretindea că ar fi aparținut familiei regale al cărei moștenitor a încercat să devină. El nu a fost recunoscut însă ca descendent al Regelui Carol al II-lea, iar ancheta a stabilit că ferma Băneasa nu a aparținut niciodată familiei regale, ci a fost doar dată în folosință.
Capetele de acuzare
Remus Truică, fost consilier al premierului Năstase, și Prințul Paul al României, au fost judecați în dosarul retrocedărilor ilegale ce vizau Ferma Regală din Băneasa și Pădurea Fundu Sacului din Snagov.
Omul de afaceri Remus Truică, printul Paul, Dan Andronic și restul persoanelor implicate au fost trimiși in judecata, de procurorii Directiei Nationale Anticorupție.
Procurorii DNA Brasov i-au acuzat de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență si spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz in serviciu și dare de mită, si pe prințul Paul, pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, și complicitate la abuz în serviciu.
Peste 80 de terenuri intravilane si extravilane incadrate ca suprafete arabile sau padure care ajung pana la cateva zeci de mii de metri pătrați și depașind, in unul dintre cazuri, chiar 110.000 metri patrați, au fost puse sub sechestru de anchetatori.
Cele mai multe astfel de terenuri se afla la Snagov, fiind incadrate ca arabile sau pădure, si la Răcari, in judetul Dambovița, clasificate ca terenuri arabile, se menționeaza în documentele citate. De asemenea, au fost dispuse măsuri asiguratorii și cu privire la aproximativ zece imobile, patru autoturisme, o autoutilitară si o motocicletă.