Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR par să fi ajuns la o formulă politică agreată de toate părțile, după întâlnirea de joi. Florin Cîțu este varianta acceptată de USR-PLUS și UDMR pentru funcția de premier, iar Ludovic Orban ar urma să devină președintele Camerei Deputaților, scrie, citând surse, Digi24.

PNL, USR-PLUS și UDMR se apropie de o înțelegere

Potrivit informațiilor Digi24.ro, cei de la USR PLUS și-au comunicat în mod clar preferința pentru Florin Cîțu, deși Ludovic Orban nu a fost încântat de această variantă. El le-a comunicat partenerilor de negocieri că „va discuta la partid” despre acest lucru și va veni cu un răspuns final.

În varianta în care Florin Cîțu ar fi prim-ministru, USR PLUS ar accepta ca poziția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină lui Ludovic Orban, însă, pentru această cedare, useriștii cer compensații maxime. Ei vor primi funcția de președinte al Senatului și ministerele avizatoare pe care le doresc.

Si UDMR va primi ministere importante, drept compensație pentru că nu primește niciunul din posturile de președinte în Parlament.

Orban: Avem două variante de negociere

Ludovic Orban, preşedintele PNL, face primele declaraţii după ce alianţa USR PLUS a respins varianta în care liderul liberalilor să conducă un nou Executiv. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat că l-ar desemna premier încă o dată pe Orban, dacă ar fi propus de o majoritate.

Și copreşedintele USR PLUS Dan Barna a informat că echipele de negociere privind programul de guvernare se vor întâlni, joi, de la ora 17,00.

„În această după-amiază, după ora 17,00, colegii din echipele programului politic vor începe să lucreze împreună, tocmai pentru că programul de guvernare este prioritatea principală a acestei viitoare coaliţii. Este o miză importantă să stabilim punctele prin care vom răspunde aşteptărilor românilor şi în ceea ce înseamnă perioada scurtă legată de pandemie şi situaţia economică şi în ceea ce înseamnă reformele importante pe termen lung pe zona de justiţie, administraţie”, a precizat Barna, imediat după Ludovic Orban.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *