România e cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană
România e cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană

România e cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, arată un raport al organizației Transparency Internațional. Raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) pentru 2020, reflectă modul în care experții și mediul de afaceri percep corupția din 180 de țări. În premieră, trei state din Uniunea Europeană au înregistrat același scor, fiind considerate cele mai corupte din blocul comunitar: România, Bulgaria și Ungaria.

Clasamentul a fost întocmit prin acordarea de puncte de la 0 la 100, 0 însemnând „foarte corupt” și 100 „deloc corupt”. La nivelul UE, scorurile înregistrate anul trecut sunt similare celor din 2019, numai că, de data aceasta, trei state au ajuns să împartă primul loc, având câte 44 de puncte fiecare – România, Bulgaria și Ungaria.

În România și în Ungaria, percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri a rămas la fel față de anul 2019. Bulgaria, pe de altă parte, are un punct în plus. De precizat este că țara noastră înregistrează același scor ca în 2012.

România e cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Scorul de 44 plasează România pe locul 1 în UE și pe 69 la nivel mondial, potrivit studiului citat de B1TV.

Cel mai puțin corupte state din lume sunt Noua Zeelandă (scor 88), Danemarca (88) și Finlanda (81), iar cele mai corupte sunt Siria (14), Sudanul de Sud (12) și Somalia (12).

Transparency International remarcă în cazul României că achizițiile publice nu sunt făcute de o manieră transparentă, că nu se investește nici pe departe în Sănătate precum ar trebui și că administrația publică nu e digitalizată. Iar problemele înregistrate până acum s-au acutizat în 2020, pe fondul epidemiei de coronavirus. De altfel, un raport al Curții de Conturi a arătat deficiențele privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei.

Practicile corupte există și în mediul de afaceri, dar campaniile de imagine au avut ca efect reducerea vigilenței publice.

Transparency International mai notează că societatea românească nu mai e la fel de vigilentă în a sancționa corupția.

 

Corupția slăbește sistemul de sănătate

În contextul pandemiei de coronavirus, organizația atrage atenția că fenomenul corupției slăbește sistemul de sănătate.

Analizele arată că statele în care nivelul corupției este mai scăzut investesc mai mult în sistemul sanitar și au o mai mare capacitate de a oferi servicii medicale de calitate populației.

Corupția pune piedici și democrației. Țările cu un nivel scăzut al corupției respectă mai mult normele democratice și regulile statului de drept.

Transparency International e o organizație non-guvernamentală care își propune prevenirea și combaterea fenomenului corupției la nivel internațional. Aceasta publică anual Barometrul Global al Corupției și Indicele de percepție a corupției – liste comparative a nivelului de corupție la nivel mondial. Transparency International a fost înființată în mai 1993 și are sediul în Berlin, Germania. Și în România există o filială.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *