Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de corupție! Procurorii DNA cer un nou aviz de urmărire penală pe numele fostului premier

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de corupție!. DNA a cerut luni procurorului general sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru încuviințarea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că în perioada 2007-2008, când era premier, ar fi primit de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, Tăriceanu și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Călin Popescu Tăriceanu:

  • Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.
  • Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
    Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de corupție!

  • La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.
  • Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.
  • Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a intrat în direct la Antena 3 unde a încercat să lămurească situația.

”Eu nu am văzut comunicatul DNA-ului, știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă, era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare. Eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la Procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost banii luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătută. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice.Deci un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care când ne-am uitat nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau sa mă pună într-o lumină defavorabilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul