Legea educației sexuale în școli trebuie să prevadă acordul părinților pentru elevii minori pentru ca aceștia să beneficieze de aceste cunoștințe, consideră IPS Aurel Percă, Arhiepiscopul Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.
Într-un comunicat transmis vineri, el subliniază că părinţii trebuie să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară în care sunt predate componente de educaţie sexuală.
„Solicităm reprezentanţilor din Parlamentul României să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020, care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară ce includ componente de educaţie sexuală. Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie.
Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase. Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-COVID, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, afirmă IPS Aurel Percă, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici.
„Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, a transmis arhiepiscopul.
Legea educației sexuale în școli. Conferinţa Episcopilor Catolici din România a semnalat, încă din aprilie anul trecut, că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţie”.
Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională Legea 272/2004, aprobată anul trecut, în care este prevăzut acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară, care includ componente de educaţie sexuală.
Peste 18.000 de fete pe an nasc înainte de majorat, şi România este pe primul loc la naşteri, în rândul copilelor cu vârsta de până în 15 ani.
Era o situaţie des întâlnită şi înainte de pandemie, care s-a acutizat în ultimul an.