Consilierii locali PNL Sector 4 au depus proiectul “Bugetare participativă în Sectorul 4”. Acesta va avea o valoare totală de 1.500.000 de lei.
În România, bugetarea participativă a fost introdusă pentru prima dată la Cluj-Napoca, în 2013. Ulterior, acest exemplu a fost implementat în Oradea, Timișoara, dar și în câteva dintre sectoarele municipiului București.
Bugetarea participativă permite cetățenilor să ia parte, în mod real, la guvernarea locală. Practic, aceștia devin parteneri ai administrației publice și pot hotărî destinția unui procent clar din bugetul de investiții al sectorului.
Totodată, bugetarea participativă reprezintă o formă de deschidere a administrației față de comunitate. Astfel, sunt asigurate transparența proiectelor, realizarea echitabilă a acestora și cheltuirea eficientă a resurselor publice.
Bugetare participativă: cinci proiecte vor primi câte 300.000 de lei
„Concret, pentru bugetarea participativă ar urma să fie alocată suma de 1.500.000 de lei din bugetul Primăriei Sectorului 4 prin care vor fi finanțate cele mai bune 5 proiecte pe care cetățeni, persoane juridice, asociații, ONG-uri și fundații le vor depune pe o platformă on-line dedicată. Acestea vor fi orientate către domenii ce țin de administrarea Sectorului 4, precum digitalizare, infrastructură stradală, educațională, culturală sau amenajare a locurilor de joacă”, a explicat Diana Baciuna, membru PNL al Consiliului Local al Sectorlui 4.
Fiecare proiect propus trebuie să aibă o valoare estimată de cel mult 300.000 de lei. La nivelul Primăriei Sectorului 4, va fi constituită o Comisie de evaluare. Aceasta va stabili eligibilitatea proiectelor.
Cetățenii vor putea vota on-line proiectele din lista finală.
Dacă în urma selecției celor cinci proiecte câștigătoare, bugetul de 1.500.000 de lei nu este atins, vor fi adăugate următoarele proiecte declarate eligibile.
„Bugetarea participativă reprezintă principalul mod de dezvoltare al unei comunități. Cine poate să cunoască cel mai bine nevoile unei anumite zone din Sector dacă nu chiar locuitorii acesteia? Prin implementarea bugetării participative, îmi doresc să redau, la nivel local, puterea de decizie oamenilor. Astfel, se poate realiza o modernizare armonioasă a locului în care trăim și o apropiere între administrația publică și cetățean”, spune Baciuna.