Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat marţi că după analiza Corpului de control al premierului pe tema publicării datelor despre testări şi vaccinări se va decide dacă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va fi chemat la audieri în Parlament pe acest subiect, scrie Digi 24.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă intenţionează să îl cheme pe Voiculescu la audieri în comisie în urma publicării de către Ministerul Sănătăţii a datelor despre testări şi vaccinare, Nelu Tătaru a răspuns:

„Şi noi avem anumite sesizări în acest sens, dar, după cum ştiţi, este Corpul de control al prim ministrului la Ministerul Sănătăţii. După ce se va termina acest control vom avea şi noi o evaluare şi vom decide dacă îl chemăm la comisie”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, fostul ministru al sănătății, amintește că experții spuneau încă de la începutul pandemiei că aceasta se va întinde pe doi-trei ani „și în general pe trei-patru valuri”. Chiar și numărul crescut de cazuri din terapia intensivă este gestionabil, consideră el, dacă sunt atent monitorizate.

„Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, câți erau intubați, câți erau pe CPAP sau câți erau pe surse alternative de oxigen”, a spus Nelu Tătaru.

„În același timp, se evalua la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare din aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru, la emisiunea „Dosar de politician” de pe B1TV

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *