Testarea în școli e la un nivel „inadmisibil” consideră ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Din 1,5 milioane de teste distribuite, nu au fost făcute decât 500.000.iar o soluție ar fi înlocuirea acestora cu cele non-invazive, având în vedere reticența părinților.
Demnitarul a catalogat nivelul de testare în unitățile școlare drept „infim” și „inadmisibil”.
„Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv. Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi” a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV.
Întrebat cine ar trebui să pună în practică implementarea testelor non-invazive, ministrul Educației a răspuns: „Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție”.
„E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute” a precizat Cîmpeanu.