Efectele secundare ale infecției cu coronavirus au apărut acum și sunt pacienți care se confruntă cu acestea, a spus medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. „Lucrurile sunt foarte bune” cu privire la numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în ultima perioadă, a mai spus ea.
Nevoia de spitalizare se va reduce tot mai mult, „astfel încât direcționarea serviciilor de sănătate să fie către alte categorii de pacienți care au cu adevărat nevoie sau tot mai multă nevoie de internare în spital” speră Beatrice Mahler, citată de B1TV..
Autoritățile au raportat, duminică, doar 307 cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2, cel mai mic număr de infectări nou depistate din ultimele 11 luni. Același bilanț arată că, pe un interval de 24 de ore, au murit încă 56 de persoane confirmate cu coronavirus, iar în secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt internați 590 de pacienți bolnavi de COVID-19.
Pe fondul scăderii infectărilor, medicii sunt din ce în ce mai preocupați de efectele secundare, a arătat Beatrice Mahler.
„Lucrurile sunt foarte bune, aș putea spune. În acest moment, în (Institutul, n.r.) «Marius Nasta», în secția de Terapie Intensivă Covid sunt șase pacienți. De asemenea, numărul de pacienți care se internează cu Covid este tot mai mic. Sper ca lucrurile să continue în această direcție și impactul pe care îl are această boală asupra nevoii de spitalizare a persoanelor infectate să fie tot mai mic, astfel încât direcționarea serviciilor de sănătate să fie către alte categorii de pacienți care au cu adevărat nevoie sau tot mai multă nevoie de internare în spital, pentru că avem efecte secundare ale pandemiei, avem cazuri de tuberculoză în creștere, avem pacienți cu cancere pulmonare care ajung târziu să fie diagnosticați. Pentru ei, trebuie să creștem disponibilitatea medicilor”, a declarat managerul Institutului Marius Nasta, duminică.
Beatrice Mahler a subliniat importanța vaccinării, care contribuie inclusiv la reducerea presiunii resimțite de sistemul de sănătate în perioada pandemiei.
„Nu o putem face decât dacă persoanele care au nevoie de vaccin înțeleg că este o soluție pentru noi imunizarea și, practic, decompresiunea sistemului de sănătate și a spitalelor, astfel încât noi, cei care suntem acolo, să putem să ne ocupăm și de alte categorii de pacienții”, a adăugat medicul.
Beatrice Mahler a mai spus că, cu numărul de infectări la acest nivel și cu o campanie de vaccinare tot mai extinsă, „lucrurile vor merge într-o direcție bună”.