Numărul deceselor a împins România pe un nedorit loc întâi în Europa, și în lume pentru că populația refuză singurul „glonț” pe care îl avem, afirmă fostul ministru al sănătății, Nelu Tătaru. „Se luptă pe toate fronturile”spune Tătaru.
România este pe primul loc în lume la numărul deceselor provocate de coronavirus pentru că majoritatea populaţiei refuză vaccinarea, singura resursă disponibilă pentru moment, spune Nelu Tătaru.
„347 persoane au murit în ultimele 7 zile. Oboseala şi apăsarea acestui plin val 4 par să ne spulbere şi ultima fărâmă de energie. Se luptă pe toate fronturile, cu toate resursele, cu toată bunăvoinţa”, a scris, luni seară, pe Facebook, Nelu Tătaru.
„Nu mai suntem goi în faţa bolii, aşa cum eram la începutul anului 2020. Ştim care sunt riscurile… Şi, totuşi, suntem pe primul loc în Europa şi în LUME la numărul de decese…pentru că majoritatea populaţiei refuză singurul glonţ pe care îl avem astăzi în faţa acestui inamic. De ce”, a mai scris consilierul onorific al premierului demis Florin Cîțu.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.141 de cazuri noi și 261 de decese cauzate de Covid-19. De asemenea, 1.764 de persoane sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 491 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 41 la ATI.
Potrivit OMS, în ritmul actual de vaccinare, România va avea 70% acoperire vaccinală peste doi ani și jumătate.
Potrivit unui comunicat al institutului Național de Sănătate Publică, țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate.
„În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%” – se arată în comunicatul INSP.