Ședința CSAT a fost convocată pentru miercuri de la ora 13 de către președintele Klaus Iohannis, iar pe ordinea de zi sunt tensiunile din Ucraina, aflată în pragul unui război.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT),se întrunește miercuri de la ora 13.00 la Palatul Cotroceni. Potrivit Administrației prezidențiale, va participa și premierul Nicolae Ciucă. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.
Ședința CSAT va dezbate situația tensionată de la granița de est a Ucrainei
Un alt subiect vizează măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.
Presedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vinerea trecută cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO.
Klaus Iohannis, prima reacție după decizia OCDE de a deschide negocierile de aderare cu România
Întâlnirea a avut loc în condițiile în care Vladimir Putin cere concesii clare din partea Occidentului pentru a nu trece la acțiune militară în estul Ucrainei.
Despre acest lucru, ministrul de Eterne, Bogdan Aurescu, a subliniat că este necesară planificarea de noi sancțiuni: „Putem spune că după 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune. Obiectivul consolidării flancului estic îl urmărim de multă vreme. (…)
UE trebuie să fie, desigur, unită, iar acesta este cel mai important aspect pe care îl voi sublinia astăzi. Consider că UE poate avansa, de asemenea, în planificarea unor noi sancțiuni – pentru a fi adoptate în caz că este nevoie să fie adoptate noi sancțiuni, pentru că sunt de părere că posibilitatea adoptării unor noi sancțiuni reprezintă contribuția UE la descurajarea Rusiei de la continuarea acțiunilor agresive”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, potrivit B1TV.
Federația Rusă a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la frontierele Ucrainei
Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, unde a desfășurat inclusiv sisteme de rachete operațional-tactice Iskander-M, rachete balistice de înaltă precizie ce pot fi dotate chiar și cu încărcătură nucleară. Mișcarea a fost confirmată și de imaginile distribuite pe rețelele sociale, care arată trenuri încărcate cu componente specifice cum se îndreaptă spre marginea vestică a Rusiei.
Armata ucraineană susține că Federația Rusă ar putea folosi armament cu rază medie de acțiune „pentru a distruge obiective vitale” din Ucraina. Rapoartele comunității ucrainene de informații arată că, la jumătatea lunii ianuarie, existau 36 de lansatoare de Iskander în apropiere de frontierele ucrainene.
Leave a comment