Forțele ucrainene ar putea fi antrenate de la distanță de americani dacă țara va cădea în mâinile rușilor, iar aprovizionările cu muniție sunt dificile în aceste momente, afirmă secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin. Țările din jur, inclusiv România, ar putea să acorde asistență forțelor de rezistență ucrainene.
Lloyd Austin a declarat joi în Congresul SUA că administrația Biden ia în considerare modalități de a antrena forțele ucrainene de la distanță dacă rușii preiau controlul asupra Ucrainei, potrivit unor surse oficiale citate de Axios, arată B1TV.
Cu capitala Kiev în pericol de a fi cucerită, Pentagonul ia în calcul următoarea fază a conflictului. Secretarul apărării le-a spus membrilor Congresului că oficialii militari caută modalități de a furniza mai mult echipament militar, inclusiv muniție, forțelor ucrainene, dar acum este mult mai dificil, cu trupele rusești aflate în mai multe regiuni ale țării.
Tancurile rusești, care au venit din Belarus, se aflau la 20 de mile în afara Kievului, a spus el.
Austin a subliniat, de asemenea, că administrația Biden va sprijini guvernul președintelui Volodimir Zelenski atâta timp cât va rămâne „viabil”, dar nu este clar cum va continua asistența SUA în cazul în care președintele fuge din țară, este capturat sau este ucis în luptă.
Oficialii occidentali se tem că Kievul ar putea cădea în curând în mâinile Rusiei, deși este apărat puternic de forțele ucrainene, iar asta ar deschide calea către răsturnarea guvernului Zelenski, care să fie înlocuit cu un regim marionetă pro-Kremlin, în câteva zile.
Cum sancțiunile dure impuse joi nu par să oprească înaintarea Rusiei, următoarea fază a strategiei occidentale se va concentra pe transformarea Ucrainei într-un bastion al rezistenței.
„A fost nevoie să lupt cu insurgența în Irak, așa că știu cât de eficientă poate fi o insurgență”, a spus congresmanul Ruben Gallego. „Cu spiritul, inteligența și armamentul potrivit, ucrainenii îi pot determina pe ruși să se răzgândească cu privire la ocuparea Ucrainei” a adăugat acesta.
„Am discutat în detaliu [despre sprijinirea unei insurgențe și trimiterea de arme la ucraineni n.r.], dar nu este ceva care să pot face public”, a spus parlamentarul american Seth Moulton.
„Cred că Putin și poporul rus au intrat într-un război lung și dur. Și Putin poate câștiga astăzi, dar pe termen lung, va ieși în pierdere.”
Ajutor american armat pentru Ucraina
Forțele ucrainene până acum au fost susținute prin ajutor militar străin, începând cu anul 2014.
Administrația Biden a cheltuit peste 650 de milioane de dolari în asistență de securitate din 2021, inclusiv o tranșă în decembrie, de 200 de milioane de dolari în echipamente militare care nu au fost încă livrate în totalitate.
Este dificil acum să continue aprovizionarea, deoarece Rusia deține controlul spațiului aerian al Ucrainei.
New York Times scria că SUA se va implica masiv în sprijinirea insurgenților ucraineni, dacă Rusia va iniția o invazie în Ucraina. Acest sprijin ar putea include pregătirea acestor insurgenți în țările din vecinătate care fac parte din flancul estic al NATO: Polonia, România și Slovacia, care ar putea permite insurgenților să intre și să iasă din Ucraina. Dincolo de sprijinul logistic și de armament, SUA și aliații NATO ar putea oferi și echipamente medicale, servicii și azil în timpul ofensivelor rusești. Este aproape sigur că Statele Unite vor furniza armament, au spus oficialii.