Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina se află în imediata apropiere a trupelor ocupante ruse, iar asta stârnește îngrijorare la nivel internațional.
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică și-a manifestat luni „profunda preocupare” în legătură cu aceasta, în cincea zi de război, relatează AFP, preluată de B1TV.
Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia/Zaporizhzhia (est) sunt „în siguranţă”, potrivit datelor primite de AIEA, informată cu regularitate despre evoluţia situaţiei pe teren de către autorităţile ucrainene.
Trupele ruse „operează în apropierea centralei”, dar nu au preluat controlul acesteia deocamdată, precizează AIEA.
Directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, a avertizat încă o dată „împotriva oricărei acţiuni care ar putea ameninţa securitatea” siturilor nucleare din Ucraina.
O reuniune a Consiliului guvernatorilor este prevăzută pentru miercuri la Viena, sediul Agenţiei, pentru a discuta despre „riscurile reale” ridicate de conflict, în contextul amenințărilor de la Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina.
Ucraina dispune de patru centrale nucleare în activitate, care furnizează circa jumătate din electricitatea necesară ţării, şi mai multe depozite radioactive, între cel de la Cernobîl, scena celei mai mari catastrofe nucleare din istorie în 1986.
„Un accident ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi mediul înconjurător”, a insistat Grossi, subliniind de asemenea „importanţa” ca echipele aflate la faţa locului să continue să lucreze normal şi „să se poată odihni”.
La centrala Cernobîl, cucerită de ruşi, şeful echipei nu a mai fost înlocuit din 24 februarie, a semnalat Agenţia.
AIEA semnalase de altfel, duminică, două incidente survenite la depozite de deşeuri, dintre care unul la Kiev, lovit de rachete. „Totuşi nu au fost raportate avarii la clădire sau emisii radioactive”, a indicat Agenţia.