Belarus ar putea trimite armata în Ucraina, alături de forțele rusești
Belarus ar putea trimite armata în Ucraina, alături de forțele rusești

Belarus ar putea trimite armata în Ucraina, alături de forțele rusești, susțin surse apropiate guvernului din Ucraina. Informațiile Ucrainei sugerează că Belarusul se arată „pregătit pentru a participa poate în mod direct” la invazia rusească, în condițiile în care oricum a permis forțelor ruse să îi folosească teritoriul și le-a facilitat trecerea frontierei ucrainene, a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru CNN, relatează B1TV.

O altă sursă apropiată de guvernul Ucrainei spune că și administrația Biden a transmis că forțele belaruse se pregătesc să invadeze Ucraina.

Invocând informațiile transmis de un oficial american, The Washington Post relata în premieră că Lukașenko se pregătește să trimită soldați în Ucraina.

Cele mai recente informații vin în contextul în care, luni, o delegație ucraineană ar urma să poarte discuții cu partea rusă chiar în apropierea frontierei dintre Ucraina și Belarus.

Belarusul este un aliat al Federației Ruse și a fost unul dintre punctele de lansare invaziei.

Administrația prezidențială ucraineană a precizat că președintele Volodimir Zelenski a discutat cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, duminică.

Politicienii au convenit că delegația ucraineană se va întâlni fără condiții prealabile cu delegația rusă la frontiera ucraino-belarusă, în apropierea Râului Pripyat”, declara Kievul. „Aleksandr Lukașenko și-a asumat responsabilitatea de a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus vor rămâne pe loc în timpul călătoriei efectuate de delegația ucraineană, în timpul întâlnirii și la revenirea sa”, mai menționa președinția ucraineană.

Aleksandr Lukașenko declara încă de săptămâna trecută că trupele belaruse s-ar putea alătura invaziei „dacă devine necesar”.

Trupele noastre nu participă în niciun fel la această operațiune. Nu ne vom justifica aici despre participarea sau neparticiparea noastră la acest conflict. Mai repet încă o dată. Trupele noastre nu sunt acolo, dar dacă devine necesar, dacă Belarus și Rusia au nevoie de ele, vor fi acolo”, spune liderul autoritar de la Minsk într-un discurs transmis pe pagina de YouTube a agenției Belta.

Zelenski a discutat în mod direct cu Lukașenko duminică.

Tu decizi cine ești și cine vrei să devii. Cum vei arăta în ochii copiilor tăi. Cum vei arăta în ochii altora. În ochii vecinilor tăi. Iar noi suntem vecinii tăi”, declarat președintele Ucrainei.