Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN și BBC citând oficiali ucraineni.
La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația. În cele din urmă, incendiul a fost stins și nu s-au semnalat creșteri de radioactivitate.
Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară din Zaporijjia.
Atacul rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre construcții, o instalație cu cinci etaje. Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde, dacă nu este controlat rapid.
Pompierii au reușit în cele din urmă să înceapă aibă acces în jurul orei 5:30 și au stins focul după aproape o oră.
De asemenea, serviciile de urgență au anunțat că nu există victime, transmite BBC.
Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare din Zaporijjia, iar nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat vineri un purtător de cuvânt al centralei, citat de CNN.
Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din șase este operațională.
„O mulțime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el pentru CNN.
Tuz a mai spus că atunci când pompierii au ajuns inițial să stingă incendiul, au fost întâmpinați cu focuri de armă și s-au întors din drum.
Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.
Centrala nucleară are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.
Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donețk, pe teritoriul uneia dintre cele două republici autoproclamate recunoscute luna trecută de Rusia ca state independente.