Legea offshore va ajunge curând în Parlament, dar o decizie cu privire la aceasta va fi luată cel mai probabil vineri, în ședința coaliției. Potrivit vicepremierului Kelemen Hunor, aceasta va fi aplicată cel mai probabil în 2026.
Kelemen Hunor a indicat anul 2026 ca fiind realist pentru offshore, pentru că după adoptarea legislației va fi nevoie de atragerea investitorilor.
„Până în 2026, noi mai trebuie să rezolvăm o grămadă de probleme de infrastructură, trebuie să rezolvăm consumul intern, dacă vrem într-adevăr să avem şi produse cu valoare adăugată, industria petrochimică. Trebuie gândit ce investitori vom mai atrage în această perioadă, de până în 2025 – 2026, fiindcă această cantitate, dacă nu ai unde să foloseşti în interiorul României, sigur că vinzi pe bursă. Vorbim de Azomureş, de alte locaţii.
Deci, din acest punct de vedere, dacă noi am adoptat proiectul de lege şi vom face în această sesiune parlamentară, atunci urmează un alt pas – să găsim investitori, fiindcă ai o petrochimie, ai o fabrică de îngrăşăminte, care sunt energofage, şi gazele sunt de bază. Atunci, sigur că produci altceva, ai produse cu care mergi la export, mergi pe piaţa internă şi investiţia poate fi amortizată mult mai repede. Doar pe consumul casnic nu merge, trebuie să o spunem foarte clar. Plus că până în 2026 trebuie să extindem şi reţeaua de gaze”, a explicat vicepremierul, într-o emisiune B1Tv.
Potrivit observatornews, legea offshore a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.
Această lege referitoare la taxarea proiectelor offshore este ultima din restricţiile impuse asupra sectorului energetic pe care Guvernul de la Bucureşti nu a reuşit până acum să o amendeze. Însă, cele trei partide care formează actuala coaliţie guvernamentală, au căzut de acord în programul de coaliţie că Legea offshore trebuie modificată, în condiţiile în care România vrea să scape de dependenţa de gaze ruseşti.