vladimir putin
vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marți într-o călătorie de lucru în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat Rus, acesta fiind însoțit în deplasare de liderul bielorus Alexandr Lukașenko, relatează TASS.

Agenția rusă de presă afirmă că vizita este prilejuită de sărbătorirea Zilei Cosmonauticii în Rusia și că programul lui Vladimir Putin include o vizită la cosmodromul Vostocinâi inaugurat în 2016 după ce constuirea sa a costat visteria Moscovei între 4 și 5,3 miliarde de euro.

TASS notează că „președinții se vor familiariza cu construcția cosmodromului, după care Putin va prezenta premii de stat piloților-cosmonauți și, împreună cu Lukașenko, va discuta cu angajații cosmodromului”.

Putin și Lukașenko vor discuta despre „cooperarea bilaterală” în Orientul Îndepărtat Rus
Potrivit aceleiași surse, Putin și Lukașenko vor discuta apoi despre „dezvoltarea cooperării bilaterale”, situația din Ucraina și opoziția comună la sancțiunile occidentale. Cei doi vor susține o conferință de presă după încheierea discuțiilor.

Mai târziu în cursul zilei Putin se va întâlni în regiunea Amur cu Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos care le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai agenției spațiale rusești să iasă din țară după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Alexandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al președintelui Vladimir Putin, și regimul său au fost supuși unui nou rând de sancțiuni de către statele occidentale din cauza sprijinului acordat Rusiei în războiul din Ucraina după ce au permis ca forțele armate ruse să atace Kievul de pe teritoriul bielorus.

Într-o întâlnire de săptămâna trecută cu generalii săi, Lukașenko a cerut în mod bizar ca Belarusul să ia parte la negocierile de pace între Rusia și Ucraina.

Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. Așa a descris liderul de la Casa Albă uciderea civililor în Ucraina. Oficialii americani au mai acuzat și în trecut Rusia de comiterea de crime de război –  Biden chiar l-a numit direct pe liderul de la Kremlin criminal de război. Dar este prima dată când Washingtonul merge atât de departe încât să folosească cuvântul genocid. Asaltat de întrebările reporterilor, la scurt timp după aceea, președintele american și-a menținut afirmația.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *