Suspecți în crimele de la Bucha. Zece militari ruși au fost identificați și au fost puși sub acuzare. Numele de familie ale suspecților sunt cunoscute și „s-a stabilit ce au făcut”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Zelenski a spus că ancheta privind crimele comise de militarii ruși este în curs de desfășurare, dar că primii zece militari ruși din brigada 64 de pușcași motorizați a Forțelor Terestre Ruse au fost puși sub acuzare, relatează CNN, preluat de Digi24.
„Cunoaștem toate detaliile despre ei și acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. La fel cum îi vom găsi pe toți ceilalți huligani ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care au chinuit poporul nostru. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video de joi seară transmis pe rețelele sociale.
Cei zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi, joi, pentru crime de război comise la Bucha. Ei vor fi căutaţi, a anunţat Biroul procurorului general al Ucrainei pe contul de Telegram.
Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a publicat joi, pe pagina sa de Facebook, lista cu numele și fotografiile celor zece soldați ai Brigăzii 64 suspectați de încălcarea legilor războiului și torturarea civililor.
Suspecți în crimele de la Bucha. Militarii erau de diferite grade, a spus ea, numind patru soldați, patru caporali și doi sergenți care făceau parte din Brigada 64 de pușcași motorizați.
„După o anchetă destul de scurtă s-a constatat că în timpul ocupației din Bucha, ei au capturat civili neînarmați pe care i-au ținut ostatici, i-au lăsat să moară de foame și de sete, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate, le-au acoperit ochii cu bandă adezivă, i-au batjocorit și i-au bătut. I-au lovit cu pumnii și cu patul puștii, torturându-i fără motiv și cerându-le informații despre militarii ucraineni. I-au amenințat că îi ucid și chiar au simulat că trag în ei. Avem dovezi că acești soldați ai primei armate de jefuitori din lume au furat de la localnici, le-au luat obiecte personale, inclusiv aparate de uz casnic. Rolul și participarea fiecăruia dintre ei la aceste infracțiuni este stabilit prin munca de investigație a procurorilor și polițiștilor”, a spus Irina Venediktova. Ea le-a cerut celor care au informații despre suspecți să le transmită autorităților.
La începutul lunii aprilie, după retragerea trupelor ruse din Bucha, localitate din regiunea Kiev, au apărut primele imagini care arătau cadavre zăcând pe străzi și au apărut relatări despre atrocitățile comise de forțele ruse.
Zelenski a calificat drept „genocid” ceea ce s-a întâmplat la Bucha, iar imaginile au stârnit indignare la nivel internațional, liderii occidentali cerând anchete pentru crime de război și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova a negat însă orice responsabilitate și a spus că totul este o „înscenare” pusă la cale chiar de ucraineni, deși imaginile din satelit au contrazis această teză.
Mai mult, Vladimir Putin a acordat onoruri militare brigăzii 64 de pușcași motorizați, pe seama căreia sunt puse atrocitățile de la Bucea. I-a acordat titlul de „gardă” și a lăudat „eroismul, tenacitatea, hotărârea şi curajul” militarilor ruşi.
Leave a comment