Primăria Botoșani vrea să reia lucrările de consolodiare șă restaurare pentru un teatru care a ajuns o ruină datorită autorităților care nu au reușit să-l reabiliteze nici măcar după 10 ani și după două finanțări din partea Uniunii Europene.
Primăria Botoșani a deschis licitația pentru atribuirea unui contract cu privire continuarea lucrărilor de consolidare și restaurare pentru Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani. Obiectivul general al proiectului de investiție presupune consolidarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea Teatrului „Mihai Eminescu”. Proiectul are în vedere promovarea valorilor culturale și a potențialului turistic al obiectivului, precum și integrarea acestuia în circuitul regional artistic din regiunea Nord-Est. Acest lucru fiind posibil în conformitate cu Programul Operațional Regional 2014-2020 axa prioritară 5. Acesta presupune îmbunătățirea mediului urban, conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiții. Axa prioritară 5.1 presupune conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural cultural pentru proiecte nefinalizate, după cum urmează:
– Consolidarea structurii clădirii monumentului istoric.
– Refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalătății sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor.
– Realizarea eficientizării termice și a protecției anti-foc conform normativelor în vigoare.
– Desfășurarea activităților preconizate, ce au în centrul atenției obiective monumente istorice și activități culturale reprezentative, în condiții de siguranță și confort sporite, la standarde actuale.
– Dezvoltarea socio-culturală a comunității prin valorificarea patrimoniului și promovarea imaginii culturale a municipiului și județului Botoșani la nivel local, național și internațional.
Pe ce se duc banii
Proiectul de investiție presupune realizarea următoarelor obiective:
- Consolidarea elementelor structurale ale clădirii monumentului istoric, în conformitate cu normele în vigoare privind siguranța clădirilor publice.
- Restaurarea și amenajarea spațiilor interioare și a fațadelor ecterioare ale clădirii monument istoric, cu respectarea standardelor privind siguranța și protecția contra incendiilor și a standardelor privind facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădirile publice.
- Restaurarea componentelor artistice interioare și exterioare ale clădirii, respectând în măsura posibilităților, trăsăturile arhitectonice a construcției originale.
- Reabilitarea instalațiilor și dotarea spațiilor interioare ale monumentului cu echipamentele și instalațiile necesare pentru desfășurarea activităților specifice.
Teatrul „Mihai Eminescu” are o suprafață construită de 2.104,91 mp. Suprafața construită desfășurată este de 9.330,99 mp. Suprafața totală a subsolului este de 679,59 mp. Suprafața utilă a parterului este de 1.695,58 mp. Suprafața utilă a etajului 1 este de 1.072,19 mp. Suprafața utilă a etajului 2 este de 741,40 mp. Suprafața utilă a etajului 3 este de 1.494,36 mp. Durata contractului este de 19 luni. Termentul limită pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2023. Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este un monument istoric aflat în lista monumentelor istorice la poziția nr. 278, cod BT-II-m-B-02037, conform Legii nr. 422/2001, actualizată, privind protejarea monumentelor istorice.
Valoarea totală a investiției este de 47,5 milioane de lei, fără TVA, adică 9,6 milioane de euro, plus TVA. Finanțarea proiectului de investiție este făcută din Fonduri Europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar o parte din bani este asigurată de municipalitate. Data limită pentru depunerea ofertelor este 30 mai 2022.
În cazul în care lucrările nu sunt finalizate până în 2023, Primăria Botoșani poate ajunge în situația de a fi nevoită să returneze banii. Încă din anul 2014 autoritățile locale promit că vor reabilita clădirea și o vor repune în circuitul cultural al municipului. Însă, lucrările de reabilitare întâmpină tot felul de piedici și au tot fost anulate sau amânate pe diverse considerente. A mai existat un proiect ce trebuia să finalizeze lucrările dar nu a putut fi realizat deoarece în momentul începerii lucrărilor de reabilitare s-a constatat faptul că, este nevoie de refacerea structurii și de consolidări majore.
Leave a comment