Fonduri pentru modernizarea sectorului energetic de la UE
Fonduri pentru modernizarea sectorului energetic de la UE

Fonduri pentru modernizarea sectorului energetic vor veni de la Uniunea Europeană, și acestea nu sunt deloc neglijabile, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu. În șase ani, România va primi 6 miliarde de euro pentru a fi investiți în sistemul energetic național, unde nu s-au mai făcut modernizări de zeci de ani.

„În ultimii zece ani nu prea s-a investit în sectorul energetic național, nu s-a investit sau foarte puțin s-a investit în sistemul de transport al energiei electrice, s-a investit foarte puțin în capacități noi de producere a energiei electrice și aici doar în zona regenerabilă și e momentul să facem ceva. Avem șansa unică, din acest an, de a avea la dispoziție foarte mulți bani europeni pentru energie” a spus miercuri seară la B1TV Virgil Popescu.

Fonduri pentru modernizarea sectorului energetic. Fondurile europene pot fi utilizate pentru activități care implică obținerea de energie din orice sursă, nu numai electrică, a mai explicat ministrul economiei.

Avem la Ministerul Energiei fonduri de modernizare care în 2021- 2027 se ridică undeva la 6 miliarde de euro și acolo pot fi accesate de toți actorii fie privați sau cu capital de stat. Pot să acceseze pe bază de proiecte pentru energie regenerabilă, pentru rețele de transport de energie electrică, pentru energie termică… Practic toate tehnologiile sunt posibile și vom da drumul la proiecte în acest an.

Avem în PNRR capitol de eficiență energetică și capitol de energie regenerabilă și energie verde și pot fi accesați banii. Până în 2026 trebuie să fie gata toate investițiile, deci un fel de investiții care trebuie să meargă într-un ritm mai accelerat, și avem prin bugetul multianual al UE capitol de energie. Vor fi foarte mulți bani pe zona de energie. De proiecte avem nevoie”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *