Sisteme de rachete avansate și muniții ghidate vor ajunge în Ucraina, a promis președintele SUA, Joe Biden. Armamentul trimis de SUA nu va putea însă să fie folosit pentru lovituri ofensive pe teritoriul Rusiei.
Președintele american și-a explicat decizia într-un editorial de opinie publicat în cotidianul The New York Times, relatează Politico, citat de B1TV.
Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris preşedintele Joe Biden marţi.
Conform unui înalt oficial de la Casa Albă a explicat că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS. Acestea reprezintă lansatoare de rachete multiple și sunt montate pe blindate uşoare.
Echipamentele furnizate armatei din Ucraina ar avea o rază de acţiune de aproape 80 de kilometri. Astfel că, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Acestea provin dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari.
„Obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”, a notat Joe Biden, subliniind că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”.
„Nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”
Președintele Americii a explicat că doreşte ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziţie posibilă” în cazul unor negocieri cu Rusia. De asemenea, Biden a mai precizat faptul că: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”.
Joe Biden a fost mereu preocupat să nu trimită arme care să pună Statele Unite într-o situaţie de conflict alături de Ucraina, de la începutul războiului.
Preşedintele democrat mai asigură, într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu o ofensivă rusă extrem de intensă în estul ţării, că „nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale”, se mai arată în articolul apărut în New York Times.