Bolile de vacanță pot da complet sejurul peste cap și pot transforma un sejur de vis într-un coșmar. Care sunt acestea și cum ne ferim de ele, explică un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
Există numeroase boli pe care le puteți contracta în vacanță, iar din acest considerent trebuie să acordați mare atenție locației în care urmează să mergeți.
,,Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic”, a explicat medicul, potrivit B1TV.
Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a precizat că sunt o mulțime de boli pe care le putem contracta atunci când ne aflăm în vacanță. Una din cele mai frecvente este boala călătorului. Aceasta este o afecțiune digestivă care se manifestă prin scaune moi și crampe abdominale și apare după consumarea de alimente sau apă contaminate.
„Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Sunt pericole și în vacanțele din România
Cât despre cele mai expuse zone, printre acestea se numără țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia, precum și câteva ţări europene.
De asemenea, turiștii trebuie să aibă în vedere că și în vacanțele din țară pot apărea probleme în acest sens.
„La arealul nostru geografic, atenție la mușcătura de căpușe, atenție la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic, pentru că aceste piscine, cu atât mai mult lacurile sau iazurile, pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită”, a mai spus medicul infecționist.