România va deveni un hub energetic în zonă, a spus premierul Ciucă

România va deveni un hub energetic în zonă, a spus premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu americanii care dezvoltă tehnologia reactoarelor modulare pentru producerea de energie electrică. Și gazul natural care a început să fie extras din Marea Neagră va asigura bunăstarea României, a mai spus premierul.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, cu John Hopkins, preşedinte şi CEO al NuScale, companie americană ce va dezvolta în România tehnologia reactoarelor modulare mici pentru producția de energie nucleară.

Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanţarea sustenabilă este o soluţie viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independenţa energetică şi decarbonizarea. Prin dezvoltarea în continuare a proiectelor în domeniul nuclear şi al gazului natural vom valorifica potenţialul ţării noastre de a deveni un hub energetic în regiune, vom dezvolta industria şi vom crea noi locuri de muncă”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat citat de B1TV.

Premierul a mai precizat că energia nucleară e pilon fundamental prin care putem obţine energie curată, la costuri accesibile.

Ciucă a salutat apoi alocarea de către NuScale a grantului de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în țara noastră.

Premierul a precizat apoi că România va participa, prin Societatea Naţională Nuclearelectrica, cu 9 milioane de dolari pentru co-finanţarea acestei noi etape.

De asemenea, premierul a salutat deschiderea unui amplasament la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, pentru a susţine reactorul modular de mici dimensiuni şi parteneriatul cu Universitatea Politehnica Bucureşti, în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale, care să asigure experţi, tehnicieni şi operatori nucleari din România”, se mai arată în comunicat.

Nicolae Ciucă a mai spus apoi apoi că Guvernul pe care îl conduce va susține și pe viitor proiectele privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi investiţiile în energie regenerabilă.

Diversificarea surselor, resurselor şi rutelor de energie e „esenţială pentru asigurarea stabilităţii şi independenţei” energetice a țării, a mai susținut prim-ministrul.

Ciucă a mai precizat că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *