Ambasadoarea SUA la NATO a mulțumit României pentru ajutorul oferit Ucrainei și implicarea în toate eforturile de asigurare a stabilității în zonă. Julianne Smith s-a întreținut luni cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, într-o vizită oficială derulată în țara noastră.
Ambasadoarea SUA la NATO a discutat despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, precum și răspunsul alianței la criza provocată de acest război. Bogdan Aurescu a subliniat importanța creșterii prezenței militare a SUA în România, anunțată la summitul de la Madrid, în vreme ce ambasadoarea SUA a apreciat rolul țării noastre în ajutorarea Ucrainei și în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, relatează Digi24.
Vizita ambasadorului Julianne Smith în România vine la scurt timp după Summitul NATO de la Madrid, și are loc, în mod simbolic, în ziua marcării celor 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, aniversare salutată de cei doi oficiali, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.
Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unei coordonări strânse politice și de apărare între SUA și statele de pe Flancul Estic, inclusiv România, în vederea consolidării solidarității și răspunsului comun la agresiunea Rusiei, cu impact la nivel regional, euroatlantic și global.
„Șeful diplomației române a reiterat aprecierea pentru anunțul de la Summitul NATO de la Madrid al Președintelui american Joseph R. Biden privind creșterea, în continuare, a prezenței militare a SUA în România și a accentuat importanța sprijinului Statelor Unite, alături de alți aliați care au luat decizii similare, care echilibrează postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic. A mulțumit pentru rolul important pe care Delegația SUA la NATO l-a avut în acest sens, pentru solidaritatea constantă arătată față de țara noastră și a încurajat o cooperare cât mai apropiată cu România și pe viitor, având în vedere poziționarea geostrategică a țării noastre”, se mai arată în comunicat.
Șeful diplomației române a atras atenția că agresiunea rusă în Ucraina „a dovedit fără echivoc faptul că forța NATO este generată de unitate și solidaritate, precum și de reacții coordonate, care trebuie menținute și consolidate pe viitor”.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța aderării Suediei și Finlandei la NATO, subliniind că acest demers reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO.
Strategia SUA pentru Marea Neagră
În cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a evocat relația bilaterală foarte solidă dintre România și SUA, subliniind cooperarea strânsă și substanțială în domeniul securității și al apărării, componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.
Leave a comment