O bacterie care cauzează o boală gravă a fost depistată într-un mare râu din SUA. Este o bacterie mortală în cazul în care se ajunge la complicații, și poate determina infecții puternice în corp.
Bacteria cauzează o boală rară și gravă numită melioidoză și a fost detectată în probe de apă și sol din Mississippi, a anunțat miercuri Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA
Burkholderia pseudomallei a fost depistată în zona de coastă a Golfului Mexic, transmite Digi24.
„Încă nu sunt informații certe despre perioada în care bacteria a fost în mediu înainte de 2020 sau cât de răspândită este bacteria în Statele Unite. Testele sugerează că aceste condiții de mediu din statele de pe coasta Golfului sunt favorabile dezvoltării Burkholderia pseudomallei”, a comunicat CDC.
Experții CDC au cerut medicilor din întreaga țară să ia în considerare melioidoza ca posibil diagnostic atunci când oamenii au simptome, „deoarece melioidoza este acum considerată a fi endemică la nivel local în zonele din regiunea Coastei Golfului din Mississippi.”
Simptomele melioidozei pot include febră, durere sau umflături, ulcer, tuse, dureri în piept, dificultăți de respirație, scădere în greutate, dureri musculare sau articulare, lipsă de orientare, dureri de cap și convulsii. Acestea pot evolua spre afecțiuni precum pneumonie, abcese și infecții ale sângelui. Bacteria este mortală în 10% până la 50% din cazuri.
Burkholderia pseudomallei apare, de obicei, în regiunile tropicale, iar cazurile din SUA sunt de obicei legate de călătorii. CDC spune că o medie de 12 cazuri sunt raportate agenției în fiecare an.
Cele mai recente cazuri depistate au fost la doi oameni din Mississippi, care erau vecini, dar care nu călătoriseră recent în afara țării. Ei au fost diagnosticați cu aceeași tulpină bacteriană în iulie 2020 și mai 2022, a transmis CDC. Au fost prelevate mostre din produsele lor de uz casnic, de pe proprietățile lor și zonele din apropiere. Pacienții au fost internați în spital și, după ce au primit tratament cu antibiotic, și-au revenit.
Riscul pentru populația din SUA „continuă să fie foarte scăzut”, a spus agenția într-un comunicat de presă, arătând că sunt puține cazuri documentate de transmitere de la o persoană la alta. Oamenii care locuiesc sau vizitează zona de coastă a Mississippi, în special cei cu anumite afecțiuni cronice, sunt îndemnați să protejeze rănile deschise, tăieturile sau arsurile cu bandaje impermeabile; să evite contactul cu solul sau apa, să nu bea apă din fântâni puțin adânci, lacuri, râuri, iazuri și pâraie.