Un exercițiu aerian NATO are loc joi în spațiul aerian al României, cu peste 20 de aeronave din șapte state membre ale Alianței. Exercițiul comun de vigilență întărită va fi condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.

La exercițiul aerian NATO participă și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol participă joi la un exercițiu în spațiul aerian al României.

„În cadrul exercițiului, organizat în conformitate cu legislația și standardele internaționale în vigoare, aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar”, a transmis ministerul apărării, citat de B1TV.

Exercițiul are drept scop demonstrarea capacității NATO de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, multinaționale de securizare a spațiul aerian al Alianței, în situația oricărui tip de amenințări sau atac asupra teritoriului aliat.

Aeronavele vor zbura la joasă înălțime, între orele 13.00-14.00, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia din județul Constanța.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianței împotriva oricărui tip de amenințări”, a comunicat MApN.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *