Plafonul de compensare pentru energia electrică plătită de populație a fost redus de Guvern de la 300 la 255 de kilowați, iar tot ce trece peste această valoare se va plăti la prețul pieței, conform contractului pe care îl aveți cu furnizorul. Există însă metode de a reduce consumul casnic pentru încadrarea în acest plafon, explică reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.
Printr-o ordonanță, Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin, cantitate care echivalează cu procentul recomandat de către Comisia Europeană.
Românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kWh pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh.
Totodată, consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent, după cum au estimat specialiștii Asociației Energia Inteligentă, potrivit B1TV.
Cum se poate face economie la energia electrică
-Setează termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.
-Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie.
-Spălând rufele la 30 °C, familia dumneavoastră ar putea economisi aproximativ 75 RON pe an.
Cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decât plitele pentru încălzirea unor porții mici. Gătind eficient, familia dumneavoastră ar putea economisi 160 RON pe an.
-Temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 °C. Pentru un congelator, este -18 °C. Dacă temperatura din frigiderul și congelatorul dumneavoastră este prea scăzută, cheltuiți prea mulți bani!
-„25 % din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Scoateți din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizați. Ați putea economisi aproximativ 180 RON pe an”, recomandă autoritățile.
Persoanele care nu se pot încadra în noul plafon vor plăti dublu la facturi
Câteva sute de mii de consumatori casnici care plăteau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu/kWh, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kWh, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă.
„Cert este că furnizorii de energie electrică au crescut deja ofertele de preț la energie electrică, așa cum anticipam aceștia transferând costurile generate de Noua Ordonanță către consumatori. Dacă pe data de 31 august 2022 cea mai mica ofertă din comparatorul ANRE, pentru energie electrică vândută consumatorilor casnici, era de 1,58 lei/kWh pe data de 3 septembrie 2022 cea mai mică ofertă era de 1,79 lei/kWh (o creștere de 12,5%), iar furnizorul care oferea 1,58 lei/kWh în 31 august 2022, oferă astăzi 2,93 lei/kWh (o creștere de 85%)”, arată reprezentanții AEI.
Leave a comment