Încercarea de a induce panică cu facturile uriașe la energie nu este de înțeles, consideră ministrul energiei, Virgil Popescu, care spune că actuala ordonanță de plafonare a prețului energiei nu ar aduce condiții mult diferite față de reglementările anterioare, ci doar încurajează populația să economisească.

Mi se pare mult prea mult să vorbim că cineva vrea să încalce legislaţia europeană. Aici vorbim de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a europenilor, pentru această iarnă”, a spus ministrul Energiei, într-o emisiune TV, în condițiile în care chiar Guvernul Ciucă recunoaște în nota de fundamentare a noii Ordonanțe că aceasta ar putea încălca anumite directive europene, transmite B1TV.

Virgil Popescu a arătat că noua Ordonanță încurajarează economisirea de energie: „Până în 100 kw rămân la fel, 0,68 lei şi aici trebuie să spunem oamenilor, 4,2 milioane de gospodării, consumă în medie, 54kw. Apoi încă 3 milioane de gospodării, consumă 155kw. Deci 7,2 milioane de gospodării, consumă până în 155kw. 8 milioane de gospodării consumă până în 221kw”.

Ministrul Energiei a explicat apoi că noua Ordonanță prevede două plafoane de consum: cel de 100 și cel de 300 kw. La cel de 300, pentru ce e până în 255kw, se plăteşte 80 de bani, iar diferența între 255 şi 300 e la preţul contractual. Astfel, consideră ministrul, populația e încurajată să facă economie.

„Dacă 4,2 milioane consumă 54kw, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţia României plăteşte 37 de lei, atâta înseamnă 54kw cu 68 de bani. Dacă îi adăugăm şi pe ceilalţi, până la 155, plătesc 120 de lei. (…) Mi-e foarte greu să înţeleg de ce există această încercare de inducere a unei panici în rândul populaţiei că la energie electrică vor fi facturi fabuloase la populaţie. Încurajăm oamenii să treacă pe becuri LED, să îşi ia electrocasnice eficiente energetic”, a mai declarat ministrul Energiei.

Totodată, acesta a mai afirmat că gazul rusesc influențează prețul gazului din Europa, iar România se numără printre țările care doresc decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *